Prelepi prizori Iranki koje su masovno izašle na ulice i skinule hidžabe

Foto: Twitter/Masih Alinejad

Počela je ženska revolucija u Iranu!

Iranske aktivistkinje za prava žena objavile su video snimke na kojima javno skidaju hidžab.

Video snimci žena koje su skinule hidžab su preplavili društvene mreže i simbol su pobune i borbe za slobodu. One su na ta način izrazile svoj bunt protiv iranskog zakona koji nalaže da žene nose hidžab u javnosti.

Neki video snimci prikazuju žene kako bacaju marame i šalove na ulicu. Neke od ovih hrabrih žena su se pojavile u javnom prevozu i prodavnicama bez hidžaba, a neke su pisale o svojim ličnim iskustvima ili delile svoja zapažanja.

Iranska državna televizija je 12. jula emitovala snimak ceremonije hidžaba i čednosti na kojem se vidi 13 žena koje nose zelene hidžabe i dugačke bele haljine dok plešu uz naraciju koja citira stihove iz Kurana i naglašava važnost pokrivanja žena. Video je naišao na podsmeh na društvenim mrežama.

Ranije je nekoliko aktivista za ženska prava i građanskih aktivista zatražilo od iranskih državljana da iskažu svoje protivljenje obaveznom hidžabu u zemlji na Nacionalni dan hidžaba i čednosti. Nakon ovog poziva, snimci i slike počeli su da se pojavljuju na društvenim mrežama od 12. jula ujutru, a svakog trenutka i dalje osvanu neki novi snimci.

U jednom od njih vide se muškarci koji viču i prete ženama da vrate hidžab, govore im da su prljave, a jedan od njih čak prilazi i kesom za đubre udara devojku koja sve snima. Gledajući sve to teško je ne biti ponosan, ali istovremeno i zabrinut, uplašen. Žene koje su spremne na sve da bi one same, ali i njihove ćerke sutra stekle slobodu su zaista zaslužile divljenje. Baš kao i ovaj muž jedne od njih, koji se popeo na automobil i mahao hidžabom svoje žene.

Svetski mediji pišu da su se „ženskoj revoluciji“ u Iranu priključili i pojedini hrabri muškarci.

Inače, Islamska revolucija 1979. godine dovela je do seizmičkih promena u Iranu, najviše za žene, piše BBC. Jedna od oblasti koja je detaljno preispitana je i način na koji se žene oblače i da li pokrivaju kosu – prethodni šah je tokom 1930-tih godina zabranio pokrivanje lica i naložio policiji da na silu skida marame. Ipak, početkom osamdesetih, nove islamske vlasti uvele su obavezan način oblačenja prema kome žene moraju da nose hidžab.

Ove fotografije prikazuju kako je ženama u Iranu izgledao život pre nego institucije verskog zakona.

Farah Diba
Farah Diba, udovica poslednjeg iranskog šaha: Hugues Vassal / akg-images / Profimedia

*

Pobuna Iranki 1980. protiv zakona da na poslu moraju da prekriju glavu: AFP / AFP / Profimedia

*

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram