Selma iz Novog Pazara: „Zbog hidžaba sam dobila otkaz“

Njena priča 03. nov 202114:46 > 15:36
hidžab novi pazar
Novi Pazar Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Javnost u Novom Pazaru uznemirila je vest da je jedna radnica kompanije N Sport u tom gradu dobila otkaz zato što je odlučila da nosi hidžab-maramu. Cela situacija dovela je do opšteg revolta građana i poziva na bojkot ove prodavnice koja se nalazi u centru grada, a o svemu se izjasnila i radnica Selma Skarep Ljajić. Prema tvrdnjama kompanije, radnica sa kojom је došlo do prekida radnog odnosa bila је zaposlena na osnovu ugovora na određeno vreme, te usled pandemije kovida 19, smanjenog obima poslovanja i manjih potreba za radnim angažovanjem sa njom nije potpisan novi ugovor о radu.

Dakle, u kompaniji N sport tvrde da je žena dobila otkaz zbog smanjenja posla, dok ona tvrdi da je otkaz dobila jer je odlučila da nosi hidžab.

Selma Skarep Ljajić tvrdi da ova kompanija ne podržava nošenje hidžaba i da je bila svesna da će dobiti otkaz kada je donela odluku da počne da nosi maramu.

„Želim da kažem da sam hidžab stavila isključivo radi Alaha, svesna činjenice da se to ne uklapa u dres kod firme u kojoj sam radila, ali sam takođe verovala da ćemo pronaći alternativu i naći način kako bi mogla da zadovoljim politiku firme, međutim to na žalost nije uzeto u obzir“, rekla je Selma.

hidžab novi pazar
Foto: Screenshot Instagram

Ona takođe kaže da ne želi da se vrati tamo gde je nepoželjna i tvrdi da je kompanija N sport to mesto. Ona se na svom Instagram profilu zahvalila šefu radnje i kolegama i koleginicama sa posla jer su joj pružili podršku i takođe se zahvalila građanima Novog Pazara koji putem društvenih mreža konstantno pružaju podršku svojoj sugrađanki.

Kompanija N Sport se u vezi sa ovim slučajem oglasila saopštenjem za javnost koje je dostavila medijima u ovom gradu.

Kompanija N sport posluje već 14 godina u ovom gradu i zapošljava 21 radnika, od kojih su 18 pripadnici bošnjačke nacionalne manjine. Oni su u svom saopštenju naveli da kompanija poštuje sve verske i nacionalne praznike kao i običaje lokalne zajedince u kojoj posluje, te za sve Ramazane kompanija N Sport u Novom Pazaru radi skraćeno i ne propagira politiku protiv nošenja hidžaba. Naglasili su i da nijedan raskid poslovnog odnosa unutar kompanije N Sport nije biо uzrokovan verskim, nacionalnim, rasnim ili političkim pitanjima, već isključivo profesionalno utemeljenim razlozima.

Iz ove kompanije je takođe poručeno da politika poslovanja kompanije N Sport podržava svoje stalno zaposlene da nose hidžab na radnom mestu ukoliko to žele.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom