Ne dirajte moj hidžab: Ispovest lepe urednice norveškog Voga

Njena priča 21. dec 202118:16 > 22:11
Ravda Mohamed
Foto: PATRICK BAZ / AFP / Profimedia

Sa 11 braće i sestara Somalijka Ravda Mohamed je detinjstvo provela u izbegličkom kampu u Keniji. Danas je modna urednica norveškog izdanja magazina Vog. Život ove 29-godišnje mlade žene, kao i njena odlučnost sigurno su delimično zaslužni i za hrabar modni stil koji iskače iz svih pravila.

Dok je bila dete u izbegličkom kampu, Ravdi je bilo dozvoljeno da kupi samo jednu haljinu godišnje i to za Eid.

„Bila sam opsednuta tom haljinom. Šetala bih od šatora do šatora i pokazivala je. Kad bi bilo neko venčanje, ušunjala bih se u šator da gledam koloritne toalete koje su nosile gospođe. Moda mi je oduvek pomagala u lošim situacijama u kojima sam bila“, rekla je Mohamed. U tom periodu nije mogla da zamisli kako izgleda sloboda.

A onda je njena porodica dobila azil u Norveškoj. Ravda je tada imala osam godina, a njena ljubav prema lepoj odeći tada nije nestala. Ipak, znala je da su joj šanse da radi u modnoj industriji gotovo nikakve. Kad je stigla u Norvešku, vršnjaci su je konstantno maltretirali jer je nosila maramu na glavi. I u Norveškoj su bili smešteni u izbeglički kamp u gradiću u kom je živelo samo 2.000 ljudi. Ravda se seća da su se deca u školi skupljala oko nje dok je prala ruke da vide da li će joj se sprati crna boja.

Adaptacija u novoj kulturi joj je donela nesanicu i PTSD. U školi su joj govorili da je nošenje hidžaba opresivno, ali ona ga je nosila svaki dan uprkos maltretiranju okoline. Kako je kasnije u intervjuima ispričala, učenici su na časovima pokušavali da joj strgnu hidžab, a nastavnici su ga konfiskovali.

Kad se napokon sa porodicom iz tog malog grada preselila kod bake u Oslo, stvari su postale lakše. Kao tinejdžerka jako se zainteresovala za modu, a 2016. je počela da objavljuje fotografije svojih autfita na Instagram, gde je jako brzo skupila 141.000 pratilaca. Postala je model 2019. i radila za brendove poput Max Mare i Cartiera, a paralelno je učila da postane psihoterapeutkinja.

Ravda Mohamed
Foto: Patrick BAZ / AFP / Profimedia

Onda su joj u oktobru 2020. ponudili mesto modne urednice norveškog Voga. U aprilu je za nju čuo ceo svet, pošto je unikatnim selfijem reagovala na najavu francuske vlade da će nošenje hidžaba maloletnim devojkama biti zabranjeno u toj zemlji. Njena slika je izazvala pravu buru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rawdah 🕊 (@rawdis)

„Niko nikad nije pitao da li ja želim da nosim hidžab. Uvek pretpostave da sam prisiljena da ga nosim. Toliko ljudi do sada je govorilo umesto mene, a ja sam ućutkivana godinama. Osećam se kao da vičem na gluve.“

Uprkos svojim stavovima o hidžabu, ostala je liberalna i glasna kad su u pitanju muslimani transvestiti. Ravda smatra da je tužno što oni nisu prihvaćeni u muslimanskim zajednicama.

Ravda Mohamed
Foto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njena funkcija u Vogu je stigla baš kad se Conde Nast suočio sa rasnim skandalima pod čeličnim vođstvom Ane Vintur. I sama Vintur je posle burnih reakcija javnosti priznala da je pogrešila.

Ravda Mohamed
Foto: AMMAR ABD RABBO / AFP / Profimedia

Kad je stil Ravde Mohamed u pitanju, nije slučajno što važi za jednu od najbolje obučenih žena sveta, a devojke širom planete, sa hidžabom i bez njega upijaju njene autfite kao inspirativni modni udžbenik. Evo i zašto…

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rawdah 🕊 (@rawdis)

***

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rawdah 🕊 (@rawdis)

 

***

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rawdah 🕊 (@rawdis)

***

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rawdah 🕊 (@rawdis)

***

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram