Plače i viče, a plačemo i mi: Govor devojke sa protesta od kog boli svaka kost

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svaka reč na mestu.

„Vama je žena majka, vama je žena sestra, vama je žena ćerka – i vi ste došli i zaštitili Informer! Mene hapsite do sutra, znam da se verovatno neću ni zaposliti u ovoj državi posle ovoga. Ali nas vređate svaki dan što ne dolazite po tri sata kad neko prijavi nasilje“.

To su reči aktivistkinje koje su zapalile masu na današnjem protestu ispred redakcije Informera. Njen kratak a moćan govor postao je viralan na društvenim mrežama – i veoma je jasna poruka koju je uputila policiji.

Protest je organizovao feministički pokret „Ženska solidarnost“ zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu. Okupljeni su na sat i po blokirali saobraćaj ispred redakcije koja se nalazi na Terazijama, a zgradu su gađali jajima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ženska solidarnost“ je izrazila i zabrinutost zbog ponovne traume koju mediji nanose žrtvama silovanja.

„Njihovo iskustvo se nipodaštava i dovodi u pitanje, a preživele najčešće prolaze kroz sekundarnu viktimizaciju i ponovno nasilje od strane institucija. Umesto da ih zaštite i donesu pravdu, institucije žene tretiraju kao podjednako krive za preživljeno nasilje“, poručuju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reagovala je i Zorana Mihajlović, koja je za portal Nova.rs izjavila da mediji, umesto što se bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izveštavanja, treba da otvore pitanja bezbednosti žena na javnim mestima i sprečavanja seksualnog napada na žene.

Takođe, važno je podsetiti se i da su u Srbiji od početka godine ubijene 23 žene u porodično – partnerskim odnosima.

Posebno je jeziva činjenica je svaka treća žena koja je prijavila nasilje na kraju ubijena, što je dovoljan pokazatelj da nadležna tela nisu reagovala blagovremeno, niti su preuzeli sve moguće korake kako bi žene zaštitili od nasilnika.

***

BONUS VIDEO: Dragana Pandurević Jovović o pokrenutoj peticiji „STOP AKUŠERSKOM NASILJU“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram