U ime naroda – kriv je!

Njena priča 03. jul 202118:57 > 18:57
Katarina Kartašova
Katarina Kartašova Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U ime naroda i po rešenju suda - kriv je! Bivši dečko Katarine Kartašove, sa kojim ima dvogodišnjeg sina, pravosnažnom odlukom suda osuđen je na godinu dana zatvora zbog fizičkog nasilja nad njom kad je bila osmi mesec trudnoće. Svoje iskustvo i kako je izgledao život sa nasilnikom, ali i kako joj je vraćena vera u pravosudni sistem, Katarina otkriva za Zadovoljna.rs.

Katarina Kartašova je 24-godišnja samohrana majka koja govori pet jezika, studentkinja je Pravnog i Filozofskog fakulteta. O nasilju koje je pretrpela javno i otvoreno piše na svom Instagram profilu. Nekima je bila inspiracija i motivacija da napuste toksičan i nasilan odnos, dok sa druge strane trpi uvrede, čak i pretnje. Nije nimalo lako takvo iskustvo podeliti sa svetom, a posebno je otežavajuće što otvorenost postaje plodno tlo za osuđivanje, napade i podsmeh.

Katarina Kartašova
Katarina Kartašova Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Katarina mi hrabro, ali glasom koji podrhtava priča kako je došlo do suđenja sa bivšim momkom.

„Pretukao me je u osmom mesecu trudnoće toliko da se njegov brat sažalio i pozvao policiju. Ovako ironično kažem sažalio, s obzirom na to da su njegova majka i drugarica celu situaciju posmatrale nemo sa prozora. Od bola i šoka nisam mogla ni da progovorim, a ne da zovem u pomoć bilo koga. Pala sam na zemlju i prekrila lice rukama u strahu da moja beba neće preživeti. To je možda i nešto najgore što sam u životu osetila. Njegov brat, koji mi je kasnije čak i pretio, pozvao je hitnu pomoć nešto kasnije, gde je medicinsko osoblje obavestilo policiju. Hvala i njima i inspektorki koja se posvetila mom slučaju, jer ja za to ne znam da li bih imala snage.”

Njen bivši momak je nakon toga imao obraza da čak dva puta pokuša da je poseti u bolnici, gde je Katarina medicinskom osoblju i obezbeđenju rekla o kome se radi i tako zabranila posete.

Na svom profilu više je isticala krivicu njegove majke i drugarice, koje su bile posmatrači, nego što je krivila njega. To nam samo govori o tome koliko su njegova manipulacija, zlostavljanje i sistematsko rušenje njenog samopouzdanja ostavili traga. Nije verovala da zaslužuje bolji život od tog, niti boljeg dečka od njega i potpuno je izgubila osećaj vrednosti. Takvo osećanje zajedno sa strahom od batina ujedno su odgovor  na pitanje – zašto neke žene ne prijavljuju nasilje.

„Iz iskustva kažem da je strah na drugom mestu, zato što se atrofira pojam straha. Kada dobijaš batine bar dva puta nedeljno, posle se toga ne plašiš više, plašiš se da odeš. Zarobljena si u tome, svet postane toliko mali i jedini cilj je da ga nekako ne dovedeš do batina. Dok sa druge strane živiš za mrvicu njegove nežnosti, što sam kasnije istraživala i to se u psihologiji zove adrenalinsko-serotoninska klackalica od koje žene u takvim odnosima često postanu zavisne”, ističe naša sagovornica.

Katarina Kartašova
Katarina Kartašova Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nažalost vrlo često psihičko i fizičko zlostavljanje prati i seksualno zlostavljanje, za koje je Katarina čak mislila i da ga zaslužuje. Bez njenog pristanka, trudio se da joj napravi bebu, što je kako kasnije shvata, verovatno bio pokušaj da je zauvek veže za sebe.

S obzirom da ima auditorijum od par hiljada pratilaca na Instagramu gde deli svoje iskustvo, vrlo često joj se javljaju devojke koje prolaze kroz nešto slično ili pak da je obaveste kako su uspele da napuste toksične odnose. Nažalost, često nailazi i na nerazumevanje i osuđivanje.

„Zato sam i napisala objavu na svom profilu pod nazivom: Draga bivša/sadašnja devojko dečka koji me je tukaos ciljem da objasnim da to što tebe nije, ne znači da ni mene nije tukao. Možda te nikada neće udariti i možda ćete živeti srećno do kraja života, ali on je nasilnik. Nasilnik koji je tukao drugu ženu.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina K. (@kejkej.devil)

Katarina na svom blogu koji joj je hobi, piše o ženskom zdravlju, jer je završila i višu medicinsku školu, kao i o feminizmu. Posebno je interesantna serija objava sa naslovom Dan u nasilnoj vezi gde opisuje kakav je to život nekada vodila. Objašnjava koliko je važno ne osuđivati žene koje su bile i koje su i sada u nasilnim vezama, te naglašava kako ljudi vrlo često imaju pogrešnu percepciju o tome kako odnos u stvari postane nasilan.

„Do nasilja najčešće dođe postepeno. Prvo je to divan odnos u kome vlada samo ljubav, dok ga prvi put ne izneveriš i dobiješ udarac. Ja sam dobila prvi šamar kada sam ostala sa društvom nakon posla na piću. Udarac je bio blag i ja sam tada mislila da sam zaslužila to, s obzirom da se on zabrinuo, a ja se nisam javila. Vremenom je bilo sve gore i gore”, priseća se Katarina.

Ovo je borba koja traje godinama. Ova devojka čak i danas ima problem da se odupre pokušajima bivšeg da stupi u kontakt sa njom, posebno jer se služi zajedničkim detetom kao povodom za razgovor.

„Javno pričam i o tome da se nekada čujem sa njim, čak smo u jednom trenutku i obnovili odnos. Ne želim da lažem da sam uspela u potpunosti da se rešim tog odnosa, jer on je kao rak od koga su mi ostale metastaze. I svaki dan se borim da ih iskorenim”, priznaje Katarina.

Nasilan odnos je kao mreža koju kada se isplete, vrlo ju je teško rasplesti. Većina zlostavljača žrtvu odseku od celog sveta i tada se gubi dodir s realnošću.  Zato Katarina Kartašova apeluje na sve žene koje su u toksičnim odnosima da se ne izoluju od porodice i da održavaju kontakte s prijateljima. Jer iz svake situacije je lakše izaći uz podršku najbližih.

Katarina kArtašova 3
Katarina Kartašova Foto: Vesna Lalić/Nova.rs