Kolači za koje niko ne može da veruje da nisu jestivi

kolači od stakla
Foto: Ferrari / Zuma Press / Profimedia

Umetnica Šejna Lib je iz svoje alergije na hranu i opsesije jednim kulinarskim šou-programom stvorila neverovatne kreacije koje je teško ne pojesti. Nažalost, to je nemoguće jer su - od stakla.

Mnogi kolači nisu privlačni i ukusni već posle jednog dana od pravljenja jer nisu više sveži. Šlag splasne, mus se stvrdne i kolač na kraju propadne. Ali deserti koje je napravila umetnica Šejna Lib trajaće zauvek, osim ako ih ispustite, pa se razbiju.

Njena serija „kolača“ pod nazivom Patisserie sastoji se od 84 realistične statuete francuskih deserta. Od čuvenog kolača mil fel (hiljadu listova) do makaronsa, Lib koristi svetlucavo staklo i ćudljivu keramiku za osmišljavanje figura u obliku ukusnih deserta.

Sve je počelo kada je ona 2016. gledala The Great British Baking Show, u kojoj su se takmičari nadmetali u kulinarstvu, između ostalog i u pravljenju poslastica koje će duže trajati. Šejna, koja pravi umetnička dela od stakla i metala, bila je oduševljena tim divnim specijalitetima, pišu na sajtu atlasobscura.com.

Ali za razliku od mnogih obožavalaca emisije, Lib nije mogla da pođe u kuhinju i odmah počne da pravi takve kolače jer je imala problema sa alergijom na hranu. Tako je njena kolekcija nejestivih specijaliteta postala njena terapija. Umesto da gleda poslastice sa žudnjom, ona umesto toga može da zamišlja kako da ih iznova stvori.

„Uspevam da napravim ove deserte, ali ne mogu da ih pojedem“, kaže ona. „A što se toga tiče, i niko drugi ne može.“

I mada ove specijalitete možemo da gledamo samo iz dlajine, malo koji umetnik je kao Šejna mogao da izvede da staklo i glina izgledaju tako ukusno.

*

*

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Istorijat ljubljenja