Aleksandra Duende: Šta znači dobro promišljen šoping

Aleksandra Duende
Aleksandra Duende Foto: Instagram/aleksandra.duende

Aleksandra Duende je DJ i prepoznatljiva je po svom slobodnjačkom autentičnom stilu, koji je unela u dizajn svoje modne kolekcije. Osim što je na velika vrata dovela 'bohemian' stil kod nas, glasno se zalaže za održivu modu. Praćenje trendova joj nije prioritet, njeni komadi ne poznaju sezonu, a održivost prihvata kao način života.

Aleksandra se inače preziva Erić, a umetničko je ‘Duende’ što u bukvalnom prevodu znači ‘imati dušu’. Naime, reč je o snažnom osećanju koje nas obuzima kada, na primer, posmatramo neko umetničko delo ili flamenko, zbog čega se ježimo, smejemo ili plačemo. A, saznaćete i zašto ovo ime savršeno pristaje uz nju.

Ona je vrlo kreativna i umetnička duša, radi kao DJ, a već nekoliko godina ima i svoj brend ‘Daire’.

Aleksandra u svojim kolekcijama nastoji da koristi isključivo prirodne materijala. Tako je kreirala i kolekciju koristeći lyocell i 100% vegansku kaktusovu kožu iz Meksika.

„Trudim se da praćenje svetskih trendova više ide u pravcu inovacije kada su materijali u pitanju, kao i same održivosti – nego praćenje trendova šta se nosi te sezone u vidu modela i krojeva. Trudim se da komadi ne budu fokusirani na jednu sezonu, već da mogu da se nose i koriste dugi niz godina.”

Za kožu od kaktusa je čula slučajno, pa je kontaktirala proizvođače. Tako se rodio prvi Aleksandrin kaput od kože kaktusa.

Ipak, održivost nije važna samo kada je moda u pitanju, nego se može preneti na sve segmente života. Kako zaista izgleda održivost u njenoj svakodnevici?

„Dobro promišljena kupovina, kvalitet pre kvantiteta i da cenimo ono što posedujemo, što kupujemo i što nas okružuje. Znači biti odgovoran prema svojoj okolini i edukovati se na koje sve načine možemo da doprinesemo očuvanju planete. To su sve mali pomaci, ali verujem da udruženi mogu da naprave veliku razliku.”

Pitali smo je da li smatra da je održivost u modi budućnost – ne samo za male brendove, nego i veće? Možda za sve naše garderobere?

„Apsolutno, i ne samo održivost već i etično poslovanje i transparentnost. Modna industrija je generalno izuzetno zapažena, i kada kroz modu govorite vaš glas može daleko da se čuje.”

A šta za nju znači ‘sezonski’ šoping? I da li svom garderoberu pruža ‘sezonsko’ raščišćavanje.

„Ništa vezano za mene nije sezonski, čak ne volim ni tu reč jer me asocira na nešto što je brzo, prolazno i površno. Trudim se da sve stvari kojima se bavim radim temeljno, kvalitetno i da opstaju nevezano od sezona i trendova. Raščišćavanje volim i to u kontekstu pročišćenja kanala, razbijanja obrazaca koji nam ne služe i uspostavljanje onih novih, zbog čega postajemo bolji i srećniji ljudi.”

Pošto se bavi di-džejingom, pitali smo se da li inspiraciju za dizajn pronalazi u muzici ili obrnuto? Ili je sve to nekako isprepletano?

„Teško pitanje – kada bih pronalazila inspiraciju za muziku u dizajnu – puštala bih verovatno folk i country muziku, a kada bih pronalazila inspiraciju za dizajn iz muzike verovatno bi moji komadi bili svedeniji i minimalističniji, ali izgleda da to nije slučaj. Možda upravo i iz pokušaja pomirenja naizgled različitih strana može i da nastane inspiracija za obe strane. Razmisliću još na ovu temu, hvala na pitanju.”

Kada ne znaš šta da obučeš, šta je prvo za čim posegneš?

„Amunet haljina, to je ujedno i naš bestseler a i moja omiljena stvar u ormaru. Za hladnije vreme helanke od Econyla iz active wear kolekcije i neka oversize košulja.”

Koji su to klasik komadi bez kojih njen garderober nije potpun?

„Dobre farmerke-zvoncare, neka statement košulja i maksi haljina od šest metara materijala.”

A, da može da uđe u nečiji orman i uzme sve što poželi on bi pripadao…

„Lizi Bone.”

***

Bonus video: Modni trikovi sa Nedelje mode u Parizu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram