Ema Radukanu je ušla u istoriju sa samo 18 godina

Ema Radukanu
Foto: Glyn KIRK / AFP / Profimedia

Ema je prva tinejdžerka u istoriji koja je došla do finala Grend slema na US Openu. Oduvala je svoju protivnicu Mariju Sakari i dobila 1,25 miliona dolara. Ko je ova devojka sa širokim osmehom koja je osim uspešne teniske karijere dospela i u magazin Vogue?

Već danima se priča o lepoj devojci sa širokim osmehom, koja je ušla u istoriju na ovogodišnjem US Open-u. Osamnaestogodišnjakinja, Ema Radukanu je pre dva dana bila poznata kao prva polufinalistkinja koja je na to mesto stigla iz kvalifikacija. Na listi najboljih tenisera na svetu, ona je 150. i uspela je da pobedi olimpijsku šampionku Belindu Benčić u polufinalu pre dva dana, a onda je pobedila i Mariju Sakari.

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Sportistkinja i odlikašica

Profesionalni sportisti najčešće moraju da se odreknu klasičnog detinjstva i standardnog obrazovanja. Ema nije jedna od tih jer je pre US Opena, završila ispite iz ekonomije i matematike za najvišom ocenom. Osim toga, ima i divne prijatelje koji su uz nju bili celim putem. U njenom odrastanju bitnu ulogu igrali su i mama i tata – mama iz Kine, tata iz Rumunije.

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

„Njih je dosta teško zadovoljiti i imaju visoka očekivanja. To je veliki pokretački faktor za mene i moj nastup. Oni nisu ljudi za velike proslave. Umesto toga uloga im je da me zadrže na zemlji. Mislim da su obavili sjajan posao. Jer ne osećam kao da je bilo šta drugačije u mom životu. Odmah se vraćam na posao. Mislim da je to rezultat toga što su uvek bili super fokusirani i nisu previše leteli, ali u isto vreme me nisu ni spuštali kad sam gubila“, rekla je.

Profesori u školi kažu da je bilo jasno da će Ema postati profesionalna sportistkinja još od kad je bila dete. Pre nego što je uzela reket u ruku, istakla se u baletu, kartingu, plivanju i jahanju. Njeni treneri kažu da je ona jednostavno dete kojem sve ide od ruke, ali i da uvek daje sve od sebe.

Miljenica publike

Jedan meč je bio prekinut jer je imala problema sa disanjem i vrtoglavicom i njen trener je tada objasnio da je u pitanju bila samo rekacija tela na brzo odvijanje situacije i ogromnu pažnju koju je stekla na Vimbldonu.

Ema
Foto: Andy Hooper / dmg media / Profimedia

Osim toga, Ema je sportistkinja koju je publika, gotovo odmah, zavolela. Ona je super zvezda ovogodišnjeg takmičenja i, kako kažu, PR agencije je već obožavaju. Tinejdžerka s lakoćom pobeđuje i uvek izgleda kao da se stvarno dobro zabavlja.

Nedavno je i magazin Vogue Emu dovukao na svoje strane i tom prilikom je iz sportske garderobe uskočila u komade visoke mode za koje je sama rekla – da joj deluju čudno.

Lepa, talentovana, uspešna, pametna i kulturna – Ema Radukanu je pravi uzor mlađim generacijama.

***
Bonus video: Nemački bokser

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram