Ko su najuticajnije Crnogorke u Srbiji

crnogorke u srbiji
Foto: Antonio Ahel/ATAImages,Medija Centar Beograd,Vesna Lalić/Nova.rs,Screenshot/Instagram/zombijana

Ko su žene iz Crne Gore koje su postale vrlo uspešne u Srbiji?

Danica Drašković

Danica Drašković je diplomirana pravnica, novinarka i spisateljica i supruga je Vuka Draškovića, predsednika Srpskog pokreta obnove.

Rođena je u Kolašinu 14. novembra 1945, kao treće od devetoro dece. Maturirala je 1963. u gimnaziji u Bijelom Polju, te iste godine upisala Pravni fakultet u Beogradu, gde je diplomirala u junu 1968, u vreme studentskih demonstracija. Na Pravnom fakultetu upoznala se sa budućim suprugom Vukom Draškovićem, sa kojim se u jeku studentskih demonstracija razišla zbog toga što je on podržao govor Josipa Broza Tita studentima. Vezu su obnovili nakon pet godina, a venčali se 10. juna 1973. godine.

Nakon diplomiranja radila je kao finansijska inspektorka u Službi društvenog knjigovodstva, a zatim kao gradski sudija za prekršaje u Skupštini grada Beograda, do 1974.

Posle toga živela je tri godine u Africi, u Zambiji, gde je njen suprug Vuk Drašković bio dopisnik agencije Tanjug. Po povratku iz Afrike radila je kao direktorka pravnih poslova u jednom preduzeću u Beogradu. Od 17. maja 1990. godine prima invalidsku penziju, a od 2009. je članica Odbora direktora u kompaniji NIS Gaspromnjet. Mediji su u više navrata objavljivali da članovi Odbora direktora primaju od NIS-a platu od oko 800.000 dinara mesečno.

U atentatu na njenog supruga Vuka i njegovu pratnju na Ibarskoj magistrali 1999. izgubila je brata.

Jelena Đurović

Jelena Đurović je crnogorsko-srpska novinarka, spisateljica i politička aktivistkinja. Bila je osnivačica i potpredsednica Jevrejske zajednice Crne Gore. Predsednica je borda OJC SEE i potpredsednica Crnogorske nacionalne zajednice Beograda. Kao novinarka bavi se filmskom i TV kritikom.

Jelena je rođena 1973. u Beogradu u jevrejsko-crnogorskoj građanskoj porodici. Ćerka je advokata Vukašina Đurovića i pravnice Svetlane Davidovac. Inače, rođena sestra Svetlanine bake po majci je Lotika Cilermajer, junakinja romana Na Drini ćuprija Ive Andrića.

Jelena je tokom sedmogodišnjeg rada u Jevrejskoj zajednici Crne Gore učestvovala na više od 50 međunarodnih konferencija i predavala o temama koje se tiču Jevreja na Zapadnom Balkanu. Fokusirala se i na pitanja jevrejske bezbednosti na Balkanu. Delovala je i kao liaison officer, pohađala obuke iz oblasti bezbednosti, da bi kasnije bila uključena u organizaciju seminara za pripadnike agencija za sprovođenje zakona.

U 2019. godini postaje predsedavajuća organizacije OJC-SEE koja se kao diskretni think tank bavi promocijom jevrejske kulture, umetnosti, borbom protiv antisemitizma, rasizma, ksenofobije, ali i mekim lobiranjem za jevrejska i pitanja dijaloga na prostoru bivše Jugoslavije.

Paralelno je angažovana i u Crnogorskoj nacionalnoj zajednici Beograd. Kao potpredsednica ove organizacije često daje intervjue i piše o položaju nacionalne manjine u Srbiji.

Jelena je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Pozorišna i radio produkcija.

Nekoliko godina je živela u Londonu i Budimpešti, gde je pravila teze koje će kasnije postati roman „Kraljevstvo“.

Marija Bergam

Marija Bergam je srpska glumica koja je publiku oduševila ulogom Maje Davidović u seriji Senke nad Balkanom. Rođena je 5. aprila 1991. godine u Kotoru. Marija je najranije detinjstvo provela u Tivtu. Potiče iz lekarske porodice i ima mlađeg brata Andreja koji studira medicinu.

U Beogradu je krenula u osnovnu školu, ali se zbog bombardovanja sa porodicom vratila u Crnu Goru. Nakon toga školovanje je nastavila u glavnom gradu Srbije. Godinama je pohađala osnovnu i srednju baletsku školu Lujo Davičo i želela je da se bavi tom profesijom. Takođe je išla na časove glume.

Sa 17 godina je odlučila da želi da postane glumica i, kada je završila treći razred Treće beogradske gimnazije, upisala je Fakultet dramskih umetnosti. Bila je u klasi profesorke Biljane Mašić. Godine 2013. je diplomirala.

Tokom generalne probe predstave Gospođa Olga u Narodnom pozorištu u Somboru, Marija je upoznala 12 godina starijeg glumca Radivoja Rašu Bukvića. Ubrzo su počeli da se zabavljaju, a u jesen 2015. godine venčali su se u manastiru Gradac. Nekoliko meseci kasnije postali su roditelji dečaka Danila, ali je 2020. odjeknula vest da se razvode.

Marija se nakon ovoga potpuno povukla i iz javnosti i sa društvenih mreža, a nedavno je otkriveno da se u međuvremenu ponovo udala i rodila drugo dete, ćerku Olgu. Drugi muž nije iz sfere javnog života, već se kako je sama priznala, bavi prosvetom i izdavaštvom.

Sanja Đorđević

Sanja Đorđević, pevačica folk muzike, rođena je u Pljevljima u Crnoj Gori. Svoje odrastanje je provela u Sarajevu, imala je svoju grupu, učila pevanje, a upisala i pravo. U Sarajevu je upoznala fudbalera FK Željezničar Pericu Đorđevića za koga se udala i sa kojim se odselila u Švajcarsku. Dobili su potom ćerku Ivanu.

Sanja je muzikom počela da se bavi 1987. godine kada za sarajevski Diskoton objavljuje svoj prvi album. Kada se 1994. pojavila na Budvanskom festivalu sa pesmom Zorane, krenuo je vrtoglavi uspeh njene muzičke karijere.

Nakon izlaska albuma i hit pesme Ti zaplakaćeš na mojoj strani kreveta 2004. godine, usledile su četiri godine pauze do novog albuma. Njene poznate pesme su i Crveni lak i Mutivoda.

Andrijana Vešović

Andrijana Vešović, na društvenim mrežama poznatija kao Zombijana, rođena je u Podgorici 1991. godine. Godine 2012. počela je da „crta tviter“ i u tom poduhvatu je zaradila više desetina hiljada pratilaca.

Ubrzo se za nju pročulo i šire i dalje, pa je zbog toga odradila 14 izložbi u Srbiji i okolnim zemljama sa preko 600 ilustracija. Njen rad nije ni tu stao, pa se i dalje bavi promocijom onoga što stvara i širi bazu pratilaca. Zombijana Bones je vegan straight edge, vozi skejt i sluša emo/hardcore muziku… Poznata je i po humanitarnom radu.

Veliku pažnju nedavno je privukla njena priča o tome šta se desi kad u Crnoj Gori žena odluči da ne uzme muževljevo prezime. Ona je na Fejsbuku podelila zanimljive ilustracije sa porukama koje slikovito dočaravaju celu situaciju, ali i podsećaju koje su sve pravne zavrzlame moguće u tom slučaju, što je i sama osetila na svojoj koži.

Zombijana je, inače, jedna od omiljenih dizajnerki u Srbiji.

Marija Vicković

Marija Vicković je filmska, televizijska i pozorišna glumica. Rođena je u Podgorici 18. decembra 1980. godine. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića. Bila je to čuvena ekipa u kojoj su bili i Sloboda Mićalović, Ana Franić, Katarina Radivojević, Miloš Anđelković, Zorana Bećić, Hadži Nenad Maričić, Miodrag Fišeković, Branislav Tomašević, Miloš Vlalukin…

Tokom treće godine studija postala je članica Narodnog pozorišta u Beogradu. Godine 2008. je upisala postdiplomske studije Actor studio Lee Strasberg u Njujorku.

Marija je najpoznatija po ulogama u seriji Greh njene majke, radio Mileva, filmu Zona Zamfirova.

Kada je iza kamera, Marija voli da ide u teretanu, da radi kundalini-jogu, prija joj da se prošeta šumom, da meditira u prirodi. Aktivna je na društvenim mrežama gde je prati više od 15.000 ljudi.

BONUS VIDEO: Televisa presenta: Prelepa Srpkinja Marija je buduća zvezda Meksika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram