„Došla sam kao ćerka vaspitavana da se razvede posle prvog šamara“

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Moćne reči pesnikinje Radmile Petrović.

Na jučerašnjem protestu u Beogradu, drugom po redu nakon objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem, pojavila se i Radmila Petrović, pesnikinja koja je pred okupljenima održala moćan govor.

„Došla sam za sve žene koje nisu imale sveta van svoje kuhinje, došla sam kao ćerka vaspitavana da se razvede posle prvog šamara, došla sam za naše majke koje ne znaju koji je dan, jer im je svaki isti, došla sam da se pobunim za one pre mene, koje to nisu umele, koje su ćutale i trpele, a ja sam došla da okrenem lice ka vatri i da kažem: Dosta je“, uzviknula je pesnikinja.

Ona je za Nova.rs izjavila da joj je bilo lako da održi govor na protestu, „jer ko će da pozove narod na pobunu ako ne pesnikinje“, jer su one, kako kaže, uvek bile revolucionarne.

„Razlozi za žensku revoluciju u Srbiji su od toga kako vas vaspitavaju da ćutite i trpite, preko toga kako su živele vaše brake i prabake, do toga kako živi vaša majka. To su koreni ovog protesta. Vidite kako smo tretirane u medijskom prostoru, kad se desi neko nasilje, naslovi su senzacionalistički, institucije ne štite žene, one nisu dovoljno cenjene u ovom društvu i to svi dobro znamo“, rekla je za Nova.rs Radmila Petrović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na Terazijama se juče okupilo nekoliko stotina ljudi. Prisutna je bila i policija. Osim zvukova pištaljki, čuli su se i povici pristunih demonstrantkinja: „Ljute smo“, „Besne smo“, „Gasi Informer“.

***

BONUS VIDEO: Protesti i sukobi u Teheranu zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram