Devojka iz Kneza od koje svi treba da naučimo važnu lekciju

U gunguli Knez Mihailove ulice u Beogradu izdvaja se jedna grupa mladih – obično jednom nedeljno možete da ih primetite pri početku ulice kako sviraju i pevaju. Među njima je i jedna Marija, devojka koja za Zadovoljnu otkriva poseban razlog zbog kog peva u Knezu.

„Želja nam je da pomognemo bolesnima, pre svega deci koja se leče. Zato u Knezu jednom nedeljno pevamo i sviramo – da bismo sakupili novac za njih“, priča za Zadovoljnu Marija Brletić iz Beograda.

Sve je krenulo kada su ona i drugarica počele da skupljaju sredstva za decu s Kosova, a onda i za bolesnu decu u Srbiji, za one koji nemaju dovoljno novca za život.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Od nas dve na početku sada nas je tridesetak. Neki od nas se poznaju odranije, ali većina nas se spojila preko društvenih mreža iz jednog razloga – da pomognemo“, priča Marija o nekim novim klincima koji bude nadu u ovom apatičnom svetu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Marija i njeno društvo, od 14 do 25 godina, pomagali su maloj Vanji Malović, koja treba da dobije najskuplji lek na svetu, i skupili 6.000 evra.

„Kontaktirali smo njenu tetku koja je organizovala skupljanje novca i ona nas je i slušala u Knezu. Svi su presrećni zbog toga što radimo. Podižemo entuzijazam koliko možemo, da ljudi daju ako mogu. I odziv je veliki, zato smo najmanje jednom nedeljno u Knezu“, priča Marija.

Ona uglavnom pomaže deci za koju se sredstva skupljaju preko Fondacije Budi human, ali i za druge, mlade i stare, za koje čuju preko društvenih mreža.

„Do sada smo skupili oko 12.000 evra za one kojima novac treba. To me motiviše, a posebno jer nas je sada sve više. Oduševljava me to što i drugi razmišljaju kao i ja – da možemo da pomognemo, da damo naše malo koje je nekome mnogo.“

Marija već uveliko planira i novu akciju – skupljanje paketića za decu u Zvečanskoj i u domu u Sremčici.

„Dogovaramo sa mnogim školama da skupljaju slatkiše, onda ih sabiramo i delimo.“

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Marija kaže da ona sve to što radi i ne oseti jer joj nije napor već zadovoljstvo. Jedini problem je odabrati kome pomoći.

„To je najteže jer ima dosta mladih kojima je pomoć potrebna. A ne možemo svima i ne možemo odmah. Ipak, onda se tešimo da ćemo uspeti da uradimo nešto za jedno, pa za drugo, pa odmah i za treće dete.“

Marija je inače u junu bila među osam dobitnika prestižne švedske nagrade Mlada hrabrost. Ona je zahvaljujući svojim humanitarnim akcijama i pomoći mladima kojima je potrebno lečenje zaslužila nagradu za izuzetnu moralnu hrabrost i humanost.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Bila sam vrlo ushićena i srećna kad su mi javili da sam dobila nagradu, ali takođe, odmah sam počela da smišljam novu humanitarnu akciju s drugaricom“, priča Marija Brletić, koja je završila srednju medicinsku školu u Beogradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli