Atletičarka, inspektorka, ribolovka: Ko su predsednice opština u Srbiji

predsednice opština
Foto: ruma.rs/ vrsac.com/backipetrovac.rs/ backipetrovac.rs/kovin.org.rs

Žene koje imaju vrlo važne funkcije.

Na mnogim rukovodećim mestima u Srbiji i dalje su uglavnom muškarci, ali među onima koji su na čelu opština i gradova u Srbiji ima i dosta žena. Ko su one?

Zorana Bratić, predsednica opštine Alibunar

Zorana Bratić Foto: Opština Vršac

U martu 2021. godine formirana je Mreža gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji.

O tome je govorila Zorana Bratić, predsednica Opštine Alibunar, prva žena na čelu te južnobanatske opštine.

„Izuzetno mi je drago što je formirana Mreža gradonačelnica i predsednica opština jer nam ona omogućava neposredni kontakt, prostor za razmenu iskustava i time lakše rešavanje problema sea kojima se svakodnevno suočavamo. Mreža posebno znači manjim i nerazvijenijim jedinicama lokalne samouprave, s obzirom da su nam iskustva koleginica koje su na čelu većih i razvijenijih lokalnih samouprava i te kako dragocena.“

Zorana Bratić je iz Seleuša. Karijeru je započela je kao članica Opštinskog veća, posle čega je bila savetnica u Ministarstvu odbrane, zatim savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Bila je v. d. direktora jednog preduzeća, a od 2020. je na čelu Grada Vršca.

Ivana Stojičić, predsednica opštine Babušnica

Ivana Stojčić Foto: babusnica.rs

Rođena 6. 1. 1980. godine u Pirotu. Živi u Babušnici, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a Fakultet za menadžment završila je na Megatrend univerzitetu u Nišu, sa zvanjem ekonomistkinja u oblasti menadžmenta.

Od januara.2000. godine radila je u privatnoj firmi u Babušnici. Raspoređena je najpre u odseku za finansije, a od 2010.godine na mestu menadžerka sistema kvaliteta. Aktivno je učestvovala u svim proverama kvaliteta od najvećih svetskih kompanija u proizvodnji pneumatika. Vođa je projekata koji se tiču društveno-socijalne odgovornosti kompanije, kao i obrazovanja i obuke kadrova. Udata je i majka troje dece.

Stana Đember, predsednica opštine Čoka

Rođena u Ostojićevu 13. 1. 1963. godine. Po zanimanju jer matičarka. Od 1983. zaposlena je u opštinskoj upravi opštine Čoka. U tri mandata bila je predsednica saveta MZ Padej. Udata je i majka dvoje dece.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca

Jasmina Palurović je rođena 5. 6. 1972. godine u Kruševcu. Školovala se u Kruševcu i Čačku, gde je završila Tehnički fakultet. Radnu karijeru započela je u kompaniji za proizvodnju guma u Dedini. Od 2012. do 2014. godine bila je odbornica Skupštine grada i predsednica Saveta za budžet i finansije. Potom je bila zamenica gradonačelnika Grada Kruševca, pa predsednica Skupštine grada Kruševca.

Pohađala je obuke Švedskog međunarodnog centra za lokalnu demokratiju iz oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti. Rekreativno se bavi atletikom, do sada je istrčala više polumaratona.

Jasna Avramović, načelnica Podunavskog okruga

Od pre dve godine nova načelnica Podunavskog okruga je dr Jasna Avramović.

Rođena je u Smederevu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Na Medicinskom fakultetu diplomirala je 1985. godine, nakon čega se zaposlila u zdravstvenom centru u Smederevu, u školskom dispanzeru. Od 1990. godine radila je na infektivnom odeljenju.

U Beogradu je 1995. godine specijalizirala infektivne bolesti, a 2000. godine postaje načelnica odeljenja. Pre nego što je postala načelnica Podunavskog okruga, bila je zamenica gradonačelnika, pa gradonačelnica Smedereva.

Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca

Dragana Mitrović Foto: vrsac.com

Dragana Mitrović rođena je 12. juna 1982. godine u Vršcu gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2007. godine, a na istom fakultetu 2012. godine položila je i pravosudni ispit.

Svoje radno iskustvo započela je 2009. godine u Ministarstvu finanasija – Poreskoj upravi – Filijali Vršac, gde je narednih sedam godina radila na poslovima poreske inspektorke kancelarijske kontrole, tj. poreske inspektorke naplate.

Od 2016. je na čelu Grada Vršca.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

Dragana Sotirovski Foto: backipetrovac.rs

Rođena 1973. u Aleksincu, gde je završila i muzičku školu i Pedagošku akademiju. Diplomirala je na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije turizmologije završila je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Novinarstvom je počela da se bavi 1992. godine i najpoznatija je bila kao dopisnica iz Niša.

Godine 2017. postavljena je za načelnicu Nišavskog upravnog okruga, a u avgustu 2020. izabrana je za gradonačelnicu Niša.

Njen mandat na funkciji gradonačelnice Niša obeležile su i afere – pisalo se da se njen zet nalazi na konačnoj listi za kupovinu socijalnih stanova, a Agencija za sprečavanje korupcije je protiv nje pokrenula postupak jer je kasno prijavila potencijalni sukob interesa.

Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin

Sanja Petrović Foto: kovin.org.rs

Rođena je u Kovinu 1972. godine gde je završila osnovnu školu, a potom srednju medicinsku u Pančevu. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji za vaspitače, a potom i na Defektološkom fakultetu u Beogradu.

Počela je da radi kao medicinska sestra, a potom je radila kao vaspitačica u predškolskoj ustanovi u Kovinu. Nakon toga je radila u osiguravajućem društvu, u bolnici u Smederevu na mestu defektološkinje, u osnovnoj školi u Smederevu na mestu pedagoškinje, potom i kao veroučiteljica u istoj školi.

Od 2013. obavljala je funkciju predsednice Skupštine opštine Kovin, a od 2015. godine je na funkciji predsednice opštine. Udata je, majka jednog deteta.

Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma

Aleksandra Ćirić Foto: ruma.rs

Aleksandra Ćirić je rođena 5. 12. 1984. godine u Rumi, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odeljenju za istoriju. Od 2015. godine je radila u Zavičajnom muzeju Ruma.

Dubravka Korać, predsednica Opštine Apatin

Foto: Printscreen/YouTube/portal 025

Rođena je 7. 12. 1988. godine. Nakon završene osnovne škole i gimnazije u Apatinu, fakultetsku diplomu je stekla na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, odsek za psihologiju. Na istom fakultetu završava i akademske master studije, usmerenje Industrijska psihologija i menadžment ljudskih resursa. Radila je kao profesorka psihologije u gimnaziji u Apatinu i kao savetnica u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Novom Sadu. Potom je bila zamenica predsednika opštine Apatin.

Pored toga, Dubravka Korać je bivša reprezentativka naše zemlje u sportskom ribolovu i sertifikovani somelije. Od 2011. do 2014. godine rukovodila je Centrom za prevenciju samoubistva „Srce“.

Za predsednicu opštine Apatin izabrana je 21. avgusta 2020. godine.

Jasna Šproh, predsednica Opštine Bački Petrovac

Foto: backipetrovac.rs

Jasna Šproh, rođena 19. septembra 1979. godine u Novom Sadu, rodom je iz Bačkog Petrovca, gde se školovala. Od 2004 godine posluje kao samostalna preduzetnica.

U prethodnom mandatu obavljala je funkciju pomoćnice predsednika opštine za komunalne delatnosti.

Sa porodicom živi u Bačkom Petrovcu.

Violeta Simić, predsednica Opštine Bela Crkva

Foto: belacrkva.rs

Violeta Simić, diplomirana pravnica, radila je kao izvršna direktorka pravnih poslova u jednoj kompaniji, obavljala je funkciju direktorke Centra za socijalni rad u Beloj Crkvi, posle toga bila je direktorka Direkcije za izgradnju opštine Bela Crkva, a bila je i na mestu zamenice predsednika opštine Bela Crkva.  Na mesto predsednice Opštine Bela Crkva došla je sa funkcije direktora Uprave za trezor, filijale Vršac.

Biljana Janković, predsednica Opštine Beočin

Foto: beocin.rs

Rođena je 14. 11. 1970 godine u Novom Sadu, a živi u Beočinu. Udata je, majka troje dece. Završila je gimnaziju u Novom Sadu i Prirodno matematički fakultet i stekla zvanje profesorke geografije. Radila u tehničkoj školi u Novom Sadu i osnovnoj školi u Beočinu.

Osnivačica je udruženja žena u Braziliji, čija je i predsednica. Učestvovala je u organizaciji manifestacija i humanitarnih akcija, kao i u koordinaciji za pomoć i negu starih lica. Bila je zaposlena i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Novi Sad, ispostava Beočin.

Valentina Milosavljević, predsednica Opštine Brus

Valentina Milosavljević rođena je 11. 7. 1979. godine u Brusu, gde je završila osnovnu školu, a srednju u Nišu. Prirodno-matematični fakultet, smer Geografija, turizam i hotelski menadžment, završila je u Novom Sadu 2003. godine. Magistarsku tezu je odbranila na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Završila je i poslediplomske studije na smeru Međunarodna ekonomija.

Valentina Milosavljević završila je 2011. godine Fakultet za međunarodnu ekonomiju u Beogradu i stekla zvanje diplomirana ekonomistkinja.

Doktorsku disertaciju odbranila je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu i stekla titulu doktorke ekonomskih nauka.

Radila je kao koordinatorka za javnu diplomatiju i odnose s javnošću na Akademiji za diplomatiju i bezbednost u Beogradu, a u Leposaviću predavala finansijski menadžment. Udata je i majka je dvoje dece.

Inače, Valentina je na čelo opštine došla posle Milutina Jelačića Jutke, koji je optužen za polno uznemiravanje Marije Lukić i osuđan na dve meseca zatvora.

Svetlana Milovanović, predsednica Opštine Sremska Mitrovica

Svetlana Milovanović Foto: remskamitrovica.rs

Rođena je 1967. godine u Sremskoj Mitrovici gde je završila osnovnu i srednju školu.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na smeru za srpski jezik i književnost. Radila je kao profesorka u školi, pa potom kao direktorka osnovne škole u Sremskoj Mitrovici.

Od 2016. do 2020. godine je bila zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice, a za gradonačelnicu Sremske Mitrovice imenovana je u septembru 2020. godine.

Udata je, majka punoletnog deteta.

Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica

Dr Jelena Raković Radivojević Foto: uziceoglasnatabla.com

Dr Jelena Raković Radivojević, specijalistkinja anestezije i direktorka užičke bolnice, postala je pre dve godine prva gradonačelnica Užica u istoriji tog grada. Ona je do tada bila na funkciji direktorke Opšte bolnice Užice.

Rođena je 1968. godine u Užicu, gde je završila osnovnu i srednju medicinsku školu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1996. godine. Provela je tri godine na stručnom usavršavanju u Rusiji. Završila je specijalističke studije i stekla zvanje doktorka specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i intezivnom negom. Udata je, majka jednog deteta.

Inače, za nju se pisalo da je pretprošle godine za Dan grada Užica donela odluku da sva deca rođena na taj dan dobiju po zlatnik. Dvoje dece je dobilo zlatnike, ali podaci su navodno pokazali da je da na računu bilo tri zlatnika i da su plaćeni preko 100.000 dinara.

Aleksandra Popović, predsednica Opštine Surdulica

Aleksandra Popović, doktorka specijalistkinja neurološkinja, rođena je 16. aprila 1970. godine u Surdulici, gde je završila osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz neurologije završila je u Nišu.

Udata je, majka dvoje dece.

Radi u Zdravstvenom centru u Surdulici.

Milena Turk, Trstenik

Milena Turk, diplomirana hemičarka, rođena je 1986.godine u Trsteniku, gde se školovala. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Potom je radila kao nastavnica hemije u osnovnoj školi, a zatim kao tehnološkinja u jednoj fabrici.

Imenovana je za potpredsednicu Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, kao i za člana Radne grupe za smanjenje aerozagađenja.

Udata je i ima sina.

Violeta Lutovac Đurđević, predsednica Opštine Varvarin

Rođena je 31. avgusta 1986. godine, gde je završila školu, a u Nišu Medicinski fakultet.

Za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije birana je u dva mandata. Funkciju zamenice predsednika opštine obavljala je od 2016. do 2018. godine. Udata je, majka jedne devojčice.

Mirjana Krkić, predsednica opštine Ćićevac

Mirjana je doktorsku ordinaciju zamenila kancelarijom u opštini Ćićevac. Ona je po struci kardiološkinja, prva lekarka u Rasinskom okrugu u programu obuke za rad u angio-sali, a pritom volonterka Crvenog krsta.

Jednom prilikom je rekla da je ohrabrujuće to što su u pet od šest opština Rasinskog okruga na poziciji predsednika žene. One rešavanju problema pristupaju na drugačiji način od muškaraca, kao neko ko uviđa značaj obrazovanja, za poboljšanje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje.

Vesna Đurić, predsednica Opštine Bajina Bašta

Diplomirana je ekonomska menadžerka u zdravstvu, a u prethodnom mandatu bila je na čelu lokalnog parlamenta. Ona je druga po redu žena u Zlatiborskom okrugu koja je dobila priliku da obavlja najodgovorniju funkciju u lokalnoj samoupravi. Pre nje tu priliku je imala samo gradonačelnica Užica Jelena Ranković Radivojević.

Ipak, za ime gradonačelnice Bajine Bašte vezuje se i skandal – pisalo se kako je dodelila sebi i svom zameniku solidarnu pomoć u iznosu od 49.500 dinara. Pomoć je, kako se navodi u rešenju, odobrena zbog prevazilaženja posledica energetske krize.

BONUS VIDEO: Televisa presenta: Prelepa Srpkinja Marija je buduća zvezda Meksika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram