Moć i glamur žena iz carstva Miroslava Miškovića

Kristina Mirosavljević, Tanja Vasojević, Ana Dišić, Milka Vojvodić, Ivanka Novaković, Aleksandra Đurđević, Ivana Mišković Karić
Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Dobar deo poslovne mašinerije Miroslava Miškovića čine žene.

Miroslav Mišković, poznati srpski biznismen, predsednik je kompanije Delta Holding i jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji. On je godinama gradio svoju imperiju, a danas dobar deo te mašinerije čine žene.

Sam Mišković često je govorio da ima puno poverenja u ženske saradnike, koje je Delta rado primala u svoje redove.

Ako danas pogledate bord i menadžment te kompanije, videćete da na ključnim mestima u rukovodstvu firme stoje baš – one.

Milka Vojvodić

CEO, viša potpredsednica, finansije i ekonomija

Milka Vojvodić Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Završila je Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu. Svoju karijeru započela je u kompaniji Delta Holding 1991. i od tada je menjala pozicije, od finansijske direktorke, preko izvršne potpredsednice za finansije i ekonomiju, da bi u 2021. godini Milka postala CEO Delta Holdinga. Tada se osnivač i predsednik Mišković povukao iz operativnog upravljanja kompanijom, a kormilo prepustio Milki.

Milka, koja je udata i majka jednog sina, otkrila je u jednom od retkih intervjua šta voli da radi kada – ne radi.

„Da putujem. Kada god mi posao dozvoli. Volim da upoznajem nove kulture i ljude. Ali prija mi da se vraćam i na mesta na kojima sam već bila. Izdvajam more. Volim i da čitam, a posebno zadovoljstvo mi je druženje sa prijateljima.“

Pričala je i o tome kada se njene obaveze u danu zapravo završvajaju.

„U prošlosti sam umela u kancelariji da ostajem jako dugo. U proteklom periodu nastojim da je napustim ranije, ali naravno, ostajem pri telefonu i na imejlovima jer je priroda menadžerskog posla takva da je radno vreme relativna kategorija. Predveče nešto pročitam ili pogledam, ali i to često bude u vezi sa poslom, ako ne zbog samog sadržaja, onda zbog činjenice da posao kojim se bavim teško možete apsolutno isključiti iz svoje glave. Takođe, on podrazumeva i mnoga druženja, pa iako se, gledajući sa strane, čini da idem sa prijateljima da popijemo piće, to je često, takođe, povezano s poslom. S porodicom mi je jedna od omiljenih aktivnosti odlazak u pozorište i bioskop – može se reći da se tada isključim.”

Marija Desivojević Cvetković

Viša potpredsednica, strategija i razvoj

Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Diplomirala je na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Master tezu odbranila je 2009. godine na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.

U Delti je od 2008. godine, na mestu direktorke divizije za proizvodnju hrane, a od marta 2012. kao potpredsednica kompanije. Zadužena je za razvoj i strategiju poslovanja, kao i sektore informacionih tehnologija i korporativnih komunikacija.

Prethodno je Marija radila kao izvršna direktorka kompanije Spinnaker New Technologies, a zatim kao generalni direktor kompanije Verano Invest.

Članica je Upravnog odbora jedne poznate banke u Srbiji, Upravnog odbora Srpske asocijacije menadzera, članica je poslovnog kluba “Privrednik”, predsednica Srpske triatlonske unije i potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije

Govori engleski i služi se nemačkim jezikom. Pasionirana je maratonka, biciklistkinja i Ironman triatlonka.

Udata je, ima dva sina.

Aleksandra Đurđević

Potpredsednica, generalna direktorka Delta Auto

Aleksandra Đurđević Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Zanimljivo je da je Aleksandra do biznisa sa automobilima došla iz sveta – filozofije. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a početkom 2008. godine dolazi u Delta Automoto. Vodila je marketing mnogih auto brendova, četiri godine bila direktorka jednog od njih.

Prethodno je radila kao asistent demonstrator na Filozofskom fakultetu. Kroz projekte i aktivnosti u nevladinim organizacijama stekla je značajno iskustvo u brojnim društvenim i poslovnim oblastima. Svoju biznis karijeru započela je u jednoj marketing agenciji.

Aleksandra, koja je udata i ima sina i ćerku, ističe da je prilično operativna i voli da ima posao u rukama i da na taj način bude u direktnoj komunikaciji sa kolegama, kad god je moguće. Sebe smatra zahtevnom i prema timu i prema sebi. Izuzetno se trudi da bude pravična i dosledna, jer je to i za tim i za klijente jedini ispravan način u saradnji.

„Ranije sam mnoge stvari doživljavala suviše dramatično, a sada sam svesna koliko stvari u biznisu mogu biti zabavne, brze i promenljive. Naučila sam da je posvećenost ključna i da je nemoguće prevideti dve stvari – da se uvek vidi koliko neko radi i koliko neko ne radi. Sve na kraju dođe na svoje. Takođe, uvek je dobro boriti se za stavove i ideje, ako se o tome ćuti uspeha nema. Važno je biti hrabar u inovacijama i najbolji u onome što radiš.“

Aleksandra veoma voli životinje i prirodu, a najveća strast su joj putovanja.

„Volim da putujem na daleka mesta i da upoznajem svet u potpuno drugačijim i neverovatnim oblicima. Volim Daleki istok, volim Afriku, na takvim putovanjima dobijem pravu dozu realnosti, veličine i veličanstvenosti sveta u kome živimo.“

Tanja Vasojević

Direktorka komunikacija

Tanja Vasojević Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na smeru za međunarodne odnose.

U kompaniji je od 2018. godine, a na poziciji direktorke Sektora za korporativne komunikacije nalazi se od novembra 2020. Bila je polaznica Istraživačke stanice Petnica. Zanimljivo je da je Tanja jedan od osnivača nagrađivanog travel bloga o Srbjii.

Naime, ona svoje slobodno vreme provodi tako što putuje Srbijom i svoja iskustva prenosi drugima.

„Ideja o obilaženju Srbije javila se nakon nekoliko situacija u kojima je moj odgovor na pitanje stranaca sa kojima sam svakodnevno radila: ‘Šta posetiti u Srbiji?’, bio u najmanju ruku skroman. Nekoliko uobičajenih turističkih centara, onih koji izađu na prvoj strani Googla i ništa više od toga. Nešto tu nije bilo kako treba – kod mene i mog iskustva ili na samom terenu.“

Zato je 2016. godine, zajedno sa prijateljima, rešila da proveri tu dilemu.

„Odredili smo jednu subotu mesečno koju bismo posvetili putovanju. Nakon što smo se uverili da se iza šturih odgovora o turističkim potencijalima Srbije krije neznanje, rešili smo da svoja iskustva podelimo koristeći najbolji kanal – društvene mreže. Formirali smo profil TrippinSrbija, koji se pozicionirao kao prvi i tada jedini travel blog koji se bavio isključivo Srbijom kao turističkom destinacijom“, kazala je Tanja u jednom intervjuu.

Ivanka Novaković

Direktorka za ljudske resurse

Ivanka Novaković Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Ivanka spaja u jedno dve velike sfere – ona je direktorka u velikoj korporaciji, ali i psihološkinja. Naime, diplomirala je na Filozofskom fakultetu na odeljenju za psihologiju i dugogodišnji je trener i konsultant. Danas ima preko 20 godina radnog iskustva u oblasti razvoja ljudskih resursa.

Jednom prilikom govorila je o tome šta je njoj kao psihološkinji danas neophodno da bi mogla da kaže da sje imala jedan dobar srećan dan.

„Da se osećam zadovoljno na kraju tog dana – to mi je jedini kriterijum, nepogrešiv. Čak ne nužno srećno, već baš zadovoljno, jer ima dana kada se dešavaju i neke teške i tužne stvari, ali se ipak na kraju takvih dana osećate zadovoljno zbog načina na koji ste im pristupili. Sve ostalo bi bilo samo nabrajanje sa neke „should be“ liste…“

Ova mama tri sina otkrila je i postoji li recept za uspeh na oba polja – poslovnom i privatnom.

„Nema recepta! U to sam potpuno sigurna jer je svačija situacija drugačija.  Međutim, otkrila sam da ima određenih principa koji mogu da pomognu. Prvi je da je za majku koja radi, ali i za svaku drugu ženu presudan kvalitet odnosa sa samom sobom. To znači da ona prvo treba da oslušne sopstvene potrebe i obezbedi sebi uslove da bude srećna i zadovoljna da bi mogla da bude uspešna u bilo kojoj ulozi. Ovo je najskuplja lekcija koju sam naučila, ali i najvrednija. Drugi princip je da je odnos sa partnerom ispred odnosa sa decom. Ovo je takođe neuobičajeno za naše podneblje gde žena kada postane majka najčešće gurne u drugi plan odnos sa partnerom. Posledice su ogromne, posebno ako želite da se ostvarite na više polja jer vam je podrška i saradnja partnera za to presudna.“

Ivanka je takođe pričala o tome koje osobine treba da poseduje žena lider.

„Za ženu lidera je najvažnije da ne zaboravi da je žena. Ovo je najveći izazov ženskog liderstva – žene koje su na liderskim pozicijama se najčešće ponašaju i rade posao kao muškarci. A to je, sa jedne strane, za ženu dugoročno pogubno, a kompanija gubi na velikoj vrednosti koju žene mogu da daju.“

Ana Dišić

Generalna direktorka šoping molova

Ana Dišić Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Ana je žena koja je u Delti počela poslovnu karijeru i tu je 30 godina. To znači da je u firmi prošla sve moguće situacije i dokazala kako se opstaje u biznisu.

Od 1992. godine radila je kao referentkinja izvoza, zatim kao direktorka izvoza i kao direktorka Deltine firme u Italiji. Od 2005. bila je na poziciji generalne direktorke šoping-mola Delta City, od 2011. na mestu geeralne direktorke svih Deltinih šoping molova.

Ana govori engleski i italijanski jezik.

Kristina Mirosavljević

Direktorka Sava centra

Kristina Mirosavljević Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Kristina je od onih koji su stasali u Delti. U kompaniji je 10 godina i stigla je do mesta direktorke Sava centra. U međuvremenu je u Delta Holdingu od 2012. godine bila u sektoru protokola, od 2014. godine svoje angažovanje nastavlja u kabinetu predsednika Miškovića, a poziciju šefa kabineta preuzima naredne 2015. godine.

Zanimljivo je da je ona diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na smeru za turizam i hotelijerstvo, a da je prethodno kao klinka htela da bude glumica i bavila se glumom.

Danas je Kristina mama jedne ćerke i članica Srpske asocijacije menadžera.

Ivana Mišković Karić

Savetnica CEO

Ivana Mišković Karić Foto: Miodora Bozar/Delta Holding

Ćerka Miroslava Miškovića diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na smeru za finansije, bankarstvo i osiguranje 1999. godine. Od 2018. godine nalazi se na poziciji savetnika CEO kompanije Delta Holding. Prethodno je upravljala Delta Fondacijom. Osim za filantropske aktivnosti, bila je zadužena i za usmeravanje i realizaciju svih društveno odgovornih aktivnosti kompanije, a pre toga bila, između ostalog, i izvršni direktor kompanije Delta Fashion.

Ivana, koja potiče iz porodice koja je među najpoznatijim i najuspešnijim u Srbiji, godine 1999. se udala za Gorana Karića, a kasnije je postala majka. O njoj se pak uglavnom zna samo ono što objavi na društvenim mrežama.

Jednom davno je rekla: „Nismo od onih ljudi koji javno govore o svojim osećanjima, odnosima i privatnom životu. Mi znamo kako nam je i koliko smo srećni i to je dovoljno. Ne treba javno o tome da pričamo.“

BONUS VIDEO: Poznate žene koje izgledaju sve bolje kako stare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram