Najbogatija žena u Americi je posle lošeg dejta na slepo postala milijarderka

Foto: Mike Vitelli/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Džulija Kok, udovica milijardera Davida Koča, vlasnika konglomerata i jedne od najvećih kompanija u SAD „Koch Industries“, nova je najbogatija žena u Sjedinjenim Državama. Prema najnovijoj Forbsovoj listi najbogatijih žena u Americi, Kok je na vrhu smenila naslednicu kompanije „Walmart“, a njeno bogatstvo procenjeno u septembru iznosilo je 56 milijardi dolara.

Foto: Patrick McMullan Co. / Newscom / Profimedia

Zahvaljujući 42% udela u kompaniji „Koch Industries“ i rastu cena na tržištu nafte, u proteklih godinu dana njeno bogatstvo se povećalo za pet milijardi dolara. Udeo je, zajedno s troje dece, nasledila od pokojnog supruga koji je umro 2019. u 79 godini.

Priča o Džuliji Kok prilično je zanimljiva, a pogotovo deo koji opisuje da je zbog jednog detalja danas među najbogatijim ljudima na svijetu. Džulija je rođena u malom gradiću u Ajovi, a 80-ih godina se preselila u Njujork, gde je radila kao asistentkinja poznatom modnom dizajneru Adolfu. Ubrzo je počela raditi s klijentima iz visokog društva, uključujući i tadašnju prvu damu SAD Nensi Regan.

Foto: Eugene Gologursky / Getty images / Profimedia

Pošto je gotovo sve vreme trošila na posao i brojne obaveze u modnom svetu, nije imala previše vremena za ljubav, niti je uspevala naći nekoga ko bi je zaintrigirao. U januaru 1991. prijatelji su je nagovorili da ode na dejt na slepo s Dejvidom Kokom.

Dejvid je već tada bio bogati industrijalac, ali je takođe bio poznat po raskalašnim zabavama na kojima se svašta događalo, pisao je svojevremeno „New York Times“.

Njihov dejt na slepo nije odmah imao ‘srećan kraj’, obzirom da se Džuliji njegov pristup nije preterano svideo. Ipak, ponovno su se sreli šest meseci kasnije, a ni tada Dejvid nije ostavio najbolji utisak. Naime, on joj se predstavio kao da se prvi put vide, nakon čega ga je Džulija uvređeno podsetila da su već jednom izašli zajedno na dejt.

Foto: Andrew H. Walker / Getty images / Profimedia

Dejvid se izvinio i značajno promenio stav, a te večeri dugo su razgovarali i odlučili da će nastaviti da se viđaju. Bio je to početak veze koju će nakon pet godina obeležiti brakom, a kasnije dobiti i troje dece.

Tokom godina Džulija je bila jako angažovana u humanitarnim akcijama i misijama, pa je tako zajedno za suprugom donirala desetine miliona dolara raznim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u Sjedinjenim Državama. Takođe je predsednica fondacije „David H. Koch“, a poznata je i kao ljubiteljka umetnosti i donatorka „Lincoln Centra“, „Metropolitana“ i „Smithsoniana“, piše miss7.

***

Bonus video: Hana Selimović o golotinji u filmovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram