Trikovi da na slici u pasošu ne ispadneš kao akrep

Pasoš
Foto: Ekaterina Demidova / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li vam je nekad bilo neprijatno jer je čovek koji radi na graničnoj kontroli začuđeno pogledao u vas, pa u vašu sliku u pasošu? Jeste li ubeđeni da je nemoguće ispasti normalno na fotografijama dokumenata? Nije sve do gospođice koja vas slika, nešto ipak možete da uradite i sami.

Okej, fotografija u pasošu je tu da bi vas neko prekontrolisao na granici i u teoriji bi trebalo da bude “što vernija” ali… Znači li to da ona ne može biti i jedno od naših boljih izdanja? Pratite ova uputstva kada sledeći put budete vadili pasoš (ili bilo koji dokument),  prenosi BURO247.

Vežite kosu

Osim što je ovo zahtev u nekim zemljama – i što neke zemlje poput SAD-a preferiraju – da uši budu vidljive, vezana kosa jednostavno bolje izgleda na ovoj vrsti fotografije. Najbolje je da je zaližete u rep ili u punđu koja će vam dodatno istaći jagodice, a tako ćete izbeći i eventualna (i neuredno raščupana) rešenja ako od vas budu tražili da kosu vežete na brzinu.

Našminkajte se za fotografisanje

Znate kako se kaže da šminka za “fotkanje” nije ista kao ona koja se nosi svaki dan? Pa, to je istina. Naravno, nema potrebe da idete kod profesionalnog šminkera ili pređete u ne-ličim-na-sebe teritoriju, ali postoje trikovi koji će vam pomoći da bolje izgledate ispred aparata. Posebnu pažnju obratite na ten koji treba da bude mat i ujednačen, a lice blago konturisano.

Svetlo aparata zna da “ispere” boju sa lica pa je ovo najvažniji korak da ne izgledate dvodimenzionalno i previše bledo.

Za konturisanje upotrebite neutralan mat puder koji je za pola do nijansu tamniji od onoga koji koristite inače i izbjegavajte sve proizvode koji sadrže sjaj. Što se tiče boja za senke i ruževe, imajte na umu da se one tamnije lošije fotografišu, pogotovo u crno-beloj varijanti.

Ne zaboravite na poslednje pripreme

Ponesite sa sobom neseser, a u njemu puder za matiranje kao i lak za kosu i četkicu kojom ćete zalizati kosu neposredno pred samo slikanje. Ne zaboravite, ova fotografija će vas pratiti narednih deset godina.

Glava i ramena…

… su jedino na šta treba obratiti pažnju pošto se jedino to vidi na fotografiji. Dakle, gornji deo je jedini deo odevne kombinacije koji se računa, a najbolje je da bude jednobojan ili sa klasičnim okruglim izrezom ili dolčevita (top bez bretela ne dolazi u obzir, jer ćete izgledati kao da na sebi nemate ništa i moguće je da vam neće ni dozvoliti da se tako slikate). Tamna odeća daje dodatnu definiciju naspram bele pozadine.

Sprijateljite se sa osobom koja fotografiše

Slobodno im recite da vam je stalo da u pasošu ne izgledate tako da svaki put skrećete pogled s njega i zamolite da vidite fotografiju pre nego što je pošalju u štampu. Ipak, znajte gde je granica i ne maltretirajte zaposlene – ne slikate se za Instagram.

Ne eskperimentišite

Baš kao i pre drugih važnih događaja u životu, zakazivanje intenzivnih tretmana lica ili potpuno nova frizura zaista nisu pametna stvar pre slikanja za pasoš. Suzdržite se od isprobavanja šiški (ma koliko god to želeli, nećete umreti ako frizera pomerite za jedan dan). Igrajte na sigurno i na duge staze će vam se – bar kad je pasoš u pitanju – isplatiti.

***
Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram