Šta sve stavljam na lice – dobro je da ga još imam

Nega
Foto: Andrii Lysenko / Alamy / Alamy / Profimedia

A trudila sam se, nije da nisam.

Rekla sam sebi odavno – e nećeš Ivana! Neka oni pričaju šta hoće, sve je to pljačka, navlaka za naivne, neće se bogatiti na mom licu, nikakve bjuti rutine me ne zanimaju. I danas su ti dovoljne dnevna i noćna krema, dobro ajde i ono za oko očiju, kad dođe vreme, baš da se ne smežuraš, to je to. Nemam ja vremena da učim o molekularnim svojstvima peptida da bih znala da li su dobri za ovu moju mikro fleku od sunca, staviću limun. Ova žena dermatološkinja za koju sam od Ane čula da je strava baš fino priča, nju ću da slušam. Kaže – hidratacija, hidratacija, hidratacija i spf. Ima logike, ionako ne pijem dovoljno vode, i ginekološkinja mi je to rekla nedavno dok mi je radila ultrazvuk. Zamisli, dođeš na ultrazvuk jajnika i materice i prvo što ti lekarka kaže namrštena – vi ne pijete baš vodu jel? Ćuti ženo, moram kremu da izaberem.

bjuti
Ilustracija, Foto: Andrii Lysenko / Alamy / Alamy / Profimedia

I izaberem. Hidrantnu varijantu za veče i jutro, ali prsti uveče ne miruju. Skroluju. Od kad sam gledala na Instagramu onu što fino priča, ljudi moji, više ništa mi ne iskače osim bjuti rutine, seruma, mazalica, umivalica, lasera, hijalurona, botoksa, filera, maski, pilinga za lice, pilinga za kosu, a da stvar bude još gora pretraživala sam jednom kremasto rumenilo. Sad na telefonu imam impozantniji spisak „zanimljive“ šminke od glumaca iz kabuki pozorišta i lokalnog cirkusa što je onda bio na livadi kod Pionira.

Sinoć dok sam se spremala za spavanje, padne mi na pamet Ne daj se Ines, pa se pitam kako li se ona nije dala godinama, šta je uveče radila da zadrži mladost? I zanesem se tako u to evociranje neko, pokušavala sam da se setim da li je lice moje majke izgledalo starije nego moje u ovim godinama. Nije baš. A kupovala je neke kreme ne mnogo skupe, mirisale su na čisto. Toga se sećam. I onda bacim pogled desno od lavaboa, kad sam već skinula šminku s dva čistača i posle toga se opet umila moja Slavice. Tamo izbrojim tačno 13 flašica i teglica i shvatim da sam sve slagala sebe. Vremenom sam kupila mic po mic: one prirodne serume i uz njih kremu i tonik, pa kad mi je nekad nestala krema, a i pare,  otišla sam i uzela onu neku baš jeftinu za koju na Instagramima rekoše da radi, pa sam čula da je bademovo ulje strava za ruke. Naručila sam online Ordinary svašta nešto iako nisam ništa razumela kad se šta stavlja, ali nisam videla razliku posle čak TRI nanošenja pa sam batalila. S mora sam donela onu super hrvatsku kozmetiku jer nisam u avion mogla da unesem svoju, u stvari mrzelo me je, pa sam u povratku kupovala providne male flašice i presipala. Onda je koleginica došla iz Francuske i super joj je bilo lice, pitam šta je radila, kaže A313. Ja kumi naručim dva…

E nećeš Ivana – sutra malo! Društvene mreže i rekla-kazala su žensko prokletstvo. Jesam i naivna i glupa, a najviše me nervira što sad svaki dan stavljam nešto drugo, moja nega je šizofrena. Baš sinoć stojim, ne znam šta da stavim od onih 13, zaboravila sam i na prognozu! Da, da…ako hoćete lepu kožu morate da znate kakvo će sutra biti vreme. Jer retinol ne nanosim ako je sutra sunčano, čak ni sa SPF-om 50. Što je sigurno sigurno je. Jaoo, pa vidi ovaj skupi serum! Zaboravila sam na njega, super! To ću. Taman nacapam sve fino, legnem i setim se – pa glupačo jedna biće kiša, a A313 nisi mazala već pet dana. Nema veze, sutra ću, koža trpi sve što ludi mozak smisli.

***

Bonus video: