Veliki vodič Nine Kozić: Nega lica za svaku deceniju života

Foto: Instagram/ninockicatalksbeauty

Prevelika ponuda na tržištu i more saveta na društvenim mrežama o nezi kože ponekad zaista mogu da naprave pravu konfuziju u glavi. Odabir adekvatnih proizvoda za negu može da bude lakši uz stručnjaka koji će vam pomoći da odredite tip i stanje svoje kože i u odnosu na to preporuči rutinu. Za one koji već poznaju svoju kožu, Nina Kozić, kozmetička edukatorka, za Zadovoljnu daje važne smernice za bjuti rutinu, i to u odnosu na vaše godine.

Da li je dobro imati prepun ormarić u kupatilu sa kremama, serumima, antiridima, tonicima, maskama, uljima? Da li je put do negovane i lepe kože samo uz mnoštvo preparata ili treba da se fokusiramo na par osnovnih koji će zaista da rade posao? O tome kako treba da izgleda nega lica u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim, predesetim i šezdesetim godinama, govori Nina Kozić, koja ima 20 godina iskustva u kozmetičkoj industriji.

Nega lica u dvadesetim – čišćenje

„U dvadesetim godinama gledamo da nega kože bude što jednostavnija i da bude u skladu sa načinom života. Ako postoji nešto što bih svakako preporučila kao neophodno u svakodnevnoj nezi onda bi to bili dobar čistač i zaštitni faktor“, kaže Nina.

Kako ističe, čišćenje lica je nezamenljiv korak koji ne smemo da preskačemo, posebno posle svakodnevnog nošenja šminke, izlazaka, predavanja na fakultetu i ostalih aktivnosti.

„Moja preporuka je uvek uljani čistač (ulje za čišćenje lica, balzam) jer fantastično rastopi sve nečistoće i šminku, a ne isušuje kožu, a nakon toga neka neisušujuća pena ili gel za umivanje. Ovaj način čišćenja koji se često sreće pod nazivom duplo čišćenje je zapravo nešto što se ponavlja bez obzira na godine i, što se pre uvede u rutinu, koža će vam biti zahvalnija.

Pored čišćenja važna stavka je i zaštita od sunca.

„SPF je obavezan, i to ne samo na plaži već svaki dan. U velikom broju slučajeva, oštećenja u vidu fleka i pigmentnih promena koje srećemo u četrdesetim i pedesetim godinama nastala su upravo kao posledica nenoštenja zaštitnog faktora u mladosti.“

A šta staviti između čišćenja i kreme sa zaštitnim faktorom?

„Zavisi od tipa i stanja kože, ali u dvadesetim bi to trebalo da budu kreme i serumi za hidrataciju ili antioksidansi (vitamin c, vitamin e, ferulična kiselina) koji jačaju odbrambenu moć kože od štetnih spoljnih faktora.“

S druge strane, ono što svakako treba zaobići jesu agresivni isušujući čistači koje mlade osobe često koriste.

„Sapun je za ruke, nije za lice – to je moja omiljena rečenica. Lice se čisti nežno i temeljno, ne riba se sapunom. I veoma važna stavka – ne prskajte lice preparatima na bazi aktivnog kiseonika jer nema razloga da toliko dezinfikujete kožu“, kaže naša sagovornica.

Nega lica u tridesetim – voćne kiseline

Ako smo u dvadesetim savladali početak i kraj rutine – čisćenje i zaštitu od sunca, onda su tridesete pravi trenutak da se pozabavimo serumima i malo konkretnijim sastojcima koji će održati zdravlje i lep izgled kože.

„Pre svega, tu mislim na voćne kiseline. Voćne kiseline su oblik hemijskog pilinga koji se veoma jednostavno uvodi u rutinu u obliku pilinga, ali ne onog na koji smo navikli – kremasta osnova i granule kojima stružemo kožu – već kao nežan tonik sa malim procentom kiselina koji nanošenjem na tupfer u nekoliko pokreta ukloni izumrle ćelije i učini kožu glatkom i sjajnom.“

Kako kaže Nina Kozić, ako postoji jedna stvar o kojoj bi trebalo razmisliti u tridesetim, onda su to voćne kiseline, ali je tu bitan sastav.

„Procenat ne bi smeo da pređe 10 odsto AHA (alfahidroksilne kiseline) bez obzira što na tržištu možete da pronađete i one sa 25 i 30 odsto. Nije sve što je dostupno i dobro.“

Još jedna važna stavka u rutini kojoj je zadnji voz za uvođenje je antirid.

„Nega oko očiju je nezaobilazna i kreme za zonu oko očiju nisu iste kao kreme za lice jer koža oko očiju nije ista kao koža na ostatku lica. Što ranije krenete sa negom zone oko očiju, to će ona dugoročno bolje izgledati. Blaga nega u tridesetim znači manje bora i isušivanja u četrdesetim i pedesetim.“

Nina dodaje i da uvođenjem kiselina koje rade blagi piling kože moramo posebno da obratimo pažnju na zaštitu od sunca tako da je SPF i dalje obavezan.

Nega lica u četrdesetim – retinol

Koža se menja sa godinama, a samim tim i rutina. Četrdesete su idealna prilika da svoju negu obogatimo aktivnijim preparatima, posebno onim na bazi retinola i peptida, jer će oni napraviti najveću razliku.

Retinol je sastojak koji dokazano deluje na regeneraciju kože, ublažavanje vidljivih znakova starenja, kao i flekica, sitnih ožiljaka i nepravilnosti. Ali uvođenje retinola je trening za živce jer mora da bude postepen – koža se na njega navikava tokom malo dužeg perioda i nema prečica, sem ako ne želite brže da stignete do iritacije. Krenite od nižih procenata, krenite od derivata retinola (estri, retinil palmitat) i nanosite ga uveče jednom do dva puta nedeljno bar tri do četiri nedelje. Ako nema prekomernih iritacija i isušivanja, posle toga pređite na dva puta nedeljno“, kaže Nina, na Instagramu poznatija kao Ninockica, gde rado deli savete o nezi lepote.

Peptidi su, sa druge strane, veoma lagani za uvođenje u negu.

„Uzmete dobar serum ili kremu na bazi peptida i oni sami rade svoj posao. Jedan od najvećih problema sa kojima se srećemo u četrdesetim jeste dehidrirana koža jer zaboravljamo da je vlaga ono što je koži neophodno bez obzira na godine. U svakodnevnoj rutini trebalo bi da se nalaze – uljani čistač, gel za umivanje, retinol, hidrantna krema i naravno nega zone oko očiju, uz nezaobilazni SPF“.

Nega lica u pedesetim i šezdesetim – ulje

Doba perimenopauze i menopauze potpuno menja potrebe kože i ono što se od nege očekuje.

„Ovde se srećemo sa dve potpuno različite situacije – hormonski disbalans koji nekad dovodi čak i do bubuljica, a sa druge strane, koža postaje tanja i luči manje masnoće. Kod kože koja je već neko vreme mlada dve stvari koje su, iz mog iskustva, napravile najveću razliku su retinol i dobro ulje za negu lica. Masnije kože obično beže od njih, ali verujte mi, u pedesetim ne želite da vam koža izgleda mat. Zdrav sjaj i blistava koža izgledaju negovano, zdravo i osveženo.“

Nega bi u tim godinama trebalo da bude jednostavna, konkretna i sa jasnim ciljem – u zavisnosti od toga šta želite da postignete.

„Dobar čistač i zaštita od sunca su nadam se već uveliko u rutini, dok su bore i starenje privilegija koje nemaju svi. Dakle, uživajte u svojim borama, ali nemojte zapostaviti negu kože jer i zrela koža ako je dobro negovana izgleda sjajno“, kaže Nina i zaključuje da je njen recept za lepu i negovanu kožu – strpljenje, doslednost i realna očekivanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Joga lica za početnike