Fleke od sunca na dekolteu muče žene svih generacija, a ovo je najefikasniji način da nestanu

Sunčanje
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Koja su moguća rešenja za ovaj estetski problem?

Vratili ste se s mora, ali uz osećaj lagodnosti i preplanuli ten tu su i ružne fleke od sunca na dekolteu? Ova pojava na koži muči mnoge u letnjim mesecima i zato je dobro znati koja su moguća rešenja.

Dekolte neretko ostane skrajnut u našoj bjuti rutini, a baš tu se, kao i na rukama, prvo vide tragovi starenja. To starenje i te kako ima veze sa izlaganjem suncu i zato je važno misliti o tome. Ove smeđe fleke su uglavnom bezopasne, ali zato ruže izgled i od njih delujemo starije nego što jesmo.

Pre svega – SPF kreme

Iako se možda čini da je već kasno za prevenciju jer su se fleke već pojavile, kreme sa zaštitnim faktorom su važne jer će obezbediti da se fleke ne pojačaju dodatno. Takođe, lekari iznova i iznova ponavljaju da se od sunca treba čuvati ne samo leti i da na izložene delove tela treba stavljati zaštitne kreme kad god idemo napolje, a ima sunca. To je zaista najbolji savet protiv starenja kože, a posebno se odnosi na lice, grudi i ruke.

Kućni tretmani za fleke od sunca

Oni koji vole da brinu o sebi u uradi-sam maniru tvrde da kriške svežeg limuna i limete čine čuda za fleke od sunca na dekolteu. Koriste ih da bi postepeno izbledeli mrlje od sunca i tu je strpljenje ključno jer je obično potrebno više sedmica za efikasan učinak.

Jogurt je još jedno kućno rešenje koje se preporučuje tz ublažavanje fleka na dekolteu. Mlečna kiselina u jogurtu pomaže da se nežno skine gornji sloj kože, slično pilingu lica, a to podstiče obnavljanje novih ćelija, od čega mrlje od sunca na kraju blede.

Sve te metode mogu da budu rizične, pa da recimo koža od limuna u nekim delovima bude neujednačeno bleđa, te je zato pre svega vrlo važno konsultovati se sa stručnjakom.

Estetski tretmani

Hemijski piling je jedna od opcija za lečenje pega na grudima. U okviru ovog tretmana stručnjaci koriste kiseline za uklanjanje spoljašnjeg sloja kože koji se zatim ljušti, dok se nova koža stvara. Tako se efikasno popravljaju prethodna oštećenja kože kroz proliferaciju novih ćelija. Za najbolje rezultate obično je potrebno više tretmana.

Za one sa svetlijom kožom IPL tretmani mogu biti najbolja opcija. Ciljaju i razbijaju džepove melanina koji formiraju mrlje od sunca, a okolno tkivo ostavljaju neoštećenim, pa je ten ujednačen.

Ipak, pre svega je vrlo važno da nađete dobrog stručnjaka, lekara za kožu jer pravi tretman zavisi od vašeg tipa kože i trenutnog stanja. Sertifikovani stručnjak će moći da pravilno da definiše vaš tip kože, proceni stanje i preporuči ono što bi bilo najdelotvornije za vas, a ujedno i bezbedno.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram