Tamne fleke na licu: Kako da se rešiš „brkova“ od sunca

fleke na licu
Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Tamne fleke na licu, obično iznad usana, velika su neprijatnost ženama tokom leta jer deluju kao brčići. Šta sa njima raditi, savetuje dermatološkinja Svetlana Minić.

Često ste na suncu, a zaboravite da stavite kremu s faktorom na lice, pa primetite da se boja kože ponegde promenila. To su uglavnom poremećaji pigmentacije kože koji se nazivaju melazma i koji su zapravo tamne fleke.

„Te tamne pigmentovane fleke na licu, tj. melazma češće se javljaju kod žena. Pojavljuju se u vidu simetričnih fleka, različitih veličina, na obrazima, nosu, čelu, bradi, vratu, podlakticama“, kaže dr Svetlana Minić.

Ona priča i ko je skloniji ovim problemima s bojom kože.

„Melazmi su više skone osobe tamnijeg tena. Velika je i uloga hormona – često se javlja u trudnoći, kod uzimanja hormonske terapije, kod poremećaja rada štitaste žlezde.“

Naime, podaci pookazuju da melazma pogađa uglavnom žene, i to čak 90 odsto trudnica, što, kako kaže dr Minić, jasno ukazuje na to da je, pored izlaganja UV zracima, jedan od uzroka hormonska neravnoteža.

Takođe, žene koje piju oralne kontraceptive ili su na terapiji nadoknade hormona u većem su riziku da dobiju tamne fleke po licu.

Srećom, doktorka kaže da se melazma često spontano povuče.

„Ipak, svaku pigmentaciju treba da pregleda dermatolog jer se u flekama mogu sakriti i potencijalno opasne promene.“

Pritom, naša sagovornica ističe da se dešava da ostanu fleke i da se tokom godine pojačava i smanjuje pigmentacija.

Lečenje sporo

Melazma nije bolest, već je pre svega estetski problem, ali to ne znači da lako nestaje.

„Lečenje je teško jer se pigmentacije nalaze duboko u koži i fleke se mogu samo ubažiti, ali ne u potpunosti ukloniti“, upozorava dermatološkinja Svetlana Minić.

Doktorka priča i kako to lečenje izgleda.

„Tada koristimo kreme koje mogu izbeljivati kožu. Mogu se raditi i hemijski pilinzi razlčite jačine. Ti tretmani se rade u jesen i zimu“, napominje doktorka i dodaje da je jako važno tokom leta stavljati zaštitu od sunca.

I pošto lečenje melazme dugo traje, najbolje je paziti na vreme i čuvati kožu i tokom cele godine, a posebno leti. A ako se fleke pojave, odmah treba potražiti savet stručnjaka da biste ih brže i lakše ublažili.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Joga lica za početnike