Testirala sam kremu za lice od 10 evra koju Srpkinjama masovno donose iz inostranstva

Foto: Printscreen/TikTOk

Hvala Francuzima na ovom jeftinom čudu u tubi.

A313 je francuska krema za lice koja se tamo prodaje u apotekama. Poslednjih godinu dana preplavila je društvene mreže i čini se da nema devojke/žene koja nije snimila svoju recenziju ovog čuda u tubi. Pošto sam u fazi isprobavanja neke nove kozmetike za lice, a rutine za negu u 1.009 koraka su mi presmešne, setila sam se kume koja živi u Francuskoj i naručila joj A313. Nije skupa, u Francuskoj joj cena varira od 9 do 15 evra, dok se u ostatku Evrope prodaje za 20-30. U čemu je fora s ovom kremom?

A313 je lokalni retinoidni tretman za vašu kožu. Retinoidi su derivati vitamina A i mogu da reše širok spektar problema sa kožom, uključujući fine linije i bore, akne, pigmentaciju, neujednačen ton kože i oštećenja od sunca. Pre nego što sam počela da ga koristim, pokupila sam različite informacije i shvatila da bi efekat trebalo da bude kao sa serumima retinola ali je sama krema nešto blaža, a efekat bolji.

Kako se koristi?

Mažem je uveče, na očišćeno lice, pre spavanja i to pola sata nakon umivanja na potpuno suvu kožu (lice ne sme da vam bude vlažno). Količina za jedno nanošenje je na vrh prsta jer je tekstura kreme na prvi pogled podseća na vazelin, ali pošto se stavi, momentalno se gubi taj masnjikavi prvi osećaj. Super se razmazuje. Pročitala sam da koža može da pecka, ali nisam verovala da će se to meni desiti jer dok sam koristila neki serum sa retinolom, nikad nisam imala taj problem. Prvo mazanje i počinje peckanje. Odlazim u krevet na spavanje i posle 15-ak minuta ne prestaje. Iritacija nije jaka, ali je dosadna i od nje ne mogu da spavam, ustajem da pogledam da li se nešto vidi. Ne, lice mi je normalno, ali već na prvo gledanje, nekako zategnutije. Posle nekog vremena se peckanje smanjilo, a ujutru sam već posle tog prvog mazanja bila potpuno fascinirana.

Posvetlele su mi fleke od sunca, bore su pliće, pore se ne vide, a koža na dodir je kao najfinija svila, ali raširena i zategnuta. Posle jutarnjeg umivanja deo tog mog doživljaja se gubi jer osećam da mi treba nešto hidrantno. A da! Žene preko A313 uglavnom stavljaju neku hidratantnu kremu koju obično koriste, ja nisam jer sam bila radoznala da vidim pun efekat. Obavezno ujutru stavite na lice neki jak zaštitni faktor. U ovoj varijanti nema preskakanja zaštite.

Na početku se maže dva puta nedeljno, a onda postepeno možete da je stavljate i češće. Meni su se tekstura i kvalitet kože posle 10 dana potpuno promenili i lice mi nikad nije bilo lepše. Stavljam je i na vrat i i tu vidim efekat poput blagog liftinga. I super je što me je koža peckala samo pri prvom nanošenju, drugi put bukvalno ništa.

Pošto je potrebno oko četiri do šest nedelja da se prođe kroz period prilagođavanja na retinoide, preporučuje se da počnete polako. Možda ćete se tokom perioda adaptacije i perutati i osećati zatezanje, ali to je sve normalno. Samo pojačajte hidrataciju.

Koliko često da je koristite?

Jednom nedeljno tokom prve nedelje

Dvaput nedeljno u naredne dve nedelje

Tri puta nedeljno u naredne tri nedelje

Svake druge noći (ako je dobro podnosite) u narednih nekoliko meseci

Svako veče

Ako je vaša koža već navikla na retinoide, verovatno možete odmah da je češće stavljate. U svakom slučaju, najbolji efekat ćete postići ako A313 koristite najmanje tri puta nedeljno.

Ko ne sme da koristi A313?

Ljudi koji su alergični na njene sastojke. Ne koristite je ni ako imate inficirane delove kože ili rane i opekotine. Trudnice treba da razgovaraju sa lekarom ako planiraju da je uzmu. I na kraju, držite je na mestu na kom temperatura nije viša od 25 stepeni.

***

Bonus video: Nega kože puževima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram