Različita krema za svaki deo tela – prevara ili opravdani trošak

losion i krema za telo
Da li nam zaista treba toliko različitih krema? Foto: ROBERTO PERI / ImageSource / Profimedia

Teglice antirida za predeo oko očiju. Posude sa kremama za ruke. Specijalna pakovanja losiona „samo za stopala“. Ako se trudite da svoju kožu održite hidriranom, verovatno imate nekoliko proizvoda za različite delove tela. Šta će nam sve to? Da li će krema za levu ušnu resicu, a zatim kremu za desnu ušnu resicu, biti sledeći trend proizvod na tržištu za negu kože?

Stručnjaci otkrivaju koje kreme zaista treba da koristimo, te da li je u redu staviti losion za ruke na stopala ili kremu za stopala na laktove, piše Huffpost.

Iako se koža često naziva jedinstvenim organom, ona zapravo ima ono što biste mogli da zamislite kao „mikroklime“ koje zahtevaju specijalizovanu pažnju. Možda ćete naići na razlike u mišljenjima o tome koliko tih ‘oblasti’ na telu postoji, ali generalno, korišćenje barem nekoliko različitih formulacija ima smisla za stručnjake.

„Koža na različitim delovima tela može imati različite karakteristike i potrebe. Sve zavisi od problema koje pokušavate da rešite“, rekao je dermatolog Šadi Koroš za HuffPost.

Kada je u pitanju krema za kožu, „jedna veličina ne odgovara svima“, rekla je dermatolog Hope Mičel. I postoji dobar razlog za to, rekla je: „Koža na očnim kapcima, obrazima i nogama je najtanja, kako bi se omogućila bolja fleksibilnost. Koža na dlanovima, tabanima i laktovima je najdeblja, što pomaže u sprečavanju oštećenja usled česte upotrebe.”

Šta je u svim tim različitim proizvodima?

„Postoje tri osnovne kategorije sastojaka za hidratantne kreme — humektanti, emolijensi i okluzivi“, rekla je dermatološkinja Dženifer Dejvid.

„Ovlaživači u kremi su sastojci koji hvataju vodu i pomažu koži da održi zdrav nivo vlažnosti i podatnost“, objasnio je David. Ovi humektanti uključuju glicerin, hijaluronsku kiselinu, mlečnu kiselinu i glikole. „Mogu se koristiti svuda, ali su posebno korisni za tanja područja oko očiju, vrata, grudi i nadlanica“, rekao je David.

„Emolijensi su supstance na bazi ulja koje neguju grube delove kako bi im dali trenutni glatki osećaj“, nastavila je ona. Potražite sastojke kao što su kokosovo ulje, skvalen, lanolin i kaprilni/kaprični trigliceridi. Odlični su za bilo koju oblast tela, posebno po hladnom i suvom vremenu.

„Okluzivne supstance, koje se pojavljuju na etiketama kao vazelin, voskovi, puteri i teški silikoni, zatvaraju sve unutar vodootporne barijere. U balzamu su te supstance odlične za ekstremno suve delove kože, plus ruke i stopala, ali ih treba izbegavati na koži sklonoj aknama“, rekao je David.

Kada utvrdite ove te sastojke, možete još malo čitati etikete, predložio je David. „Želite da znate da li koristite losion, koji je lakši i bolji za toplu klimu, ili kremu, koja je teža i bolja za hladnije i suše klime. Obično, losion sadrži više ovlaživača rastvorljivih u vodi, a hidratantna krema na bazi krema sadrži više okluzivnih sredstava, sa emolijentima kao primarnim hidratantom.

Delovi tela za koje  želite poseban proizvod

„Kompanije za negu kože žele da verujete da je svakom delu tela potrebna drugačija krema ili hidratantna krema, jer to može da proda više proizvoda iz njihovih linija“, rekao je plastični hirurg Troj Pitman.

„Iako neki delovi tela imaju tanju kožu ili imaju tendenciju da budu masniji ili suvi, ne morate da kupujete drugačiji proizvod za svaki deo tela. Na primer, isti proizvod možete naneti na noge, laktove, ruke, stopala i stomak.

Pitman ističe lice i vrat kao dve oblasti koje zahtevaju posebno formulisane proizvode. „To je zato što koža tamo nije tako debela ili žilava i više je izložena suncu. Osim toga, pravite izraze lica, tako da to izaziva više habanja.“

„Uopšteno govoreći, jedna krema se može koristiti na većini delova tela“, rekao je Džošua Cajhner, dermatolog i vanredni profesor dermatologije u bolnici Mount Sinai.

„Jedini izuzetak koji generalno pravim je za oči. Koža oko očiju spada među najtanje i najosetljivije u telu. Mnoge kreme za oči koje sadrže potencijalno iritantne sastojke su formulisane u nižim koncentracijama kako bi bile podnošljivije na ovom delu tela.“

Ali sačekajte, postoji bar još jedna oblast za specijalizovanu pažnju, kažu stručnjaci: „Usne zaista zahtevaju sopstvene proizvode. Ne samo da je epidermis tamo mnogo tanji, već mu nedostaju i lojne žlezde i pigment. Petrolatum i druge teške okluzivne supstance pomažu u zaštiti kože od elemenata. Takođe, pošto koži na usnama generalno nedostaje melanin, razmislite o balzamu za usne sa SPF-om“, rekao je David.

Uštedite novac uz ove stručne savete

„Moj omiljeni proizvod za negu kože svih vremena je vazelin“, rekao je Cajhner.

„To je majstor za sve zanate i može se koristiti na skoro svim delovima tela, od usana preko očnih kapaka do dna stopala.“

„Uglavnom, proizvode možete podeliti na kreme za lice i telo“, rekla je Čeri Frej, dermatolog i pomoćnik kliničkog profesora dermatologije na Univerzitetu Hauard.

„Ono što stavite na leđa, generalno možete da koristite na rukama. Moja preporuka je da ako imate problema kao što je keratoza pilaris, što je gruba, kvrgava koža, koristite hidratantnu kremu za telo svuda, a zatim nanesite specijalnu kremu za tretiranje posebnih regija“.

„Proizvodi za lice su dizajnirani da se šire na maloj površini, dok su proizvodi za telo dizajnirani da se šire na veću površinu. Možda ćete želeti da uštedite skup proizvod sa korisnijim sastojcima za manje površine“, rekla je Mišel Vong, dr hemije.

***

Bonus video: Zdravo sunčanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram