Savršeno telo čoveka: Model koji je šokirao javnost

Moda i lepota 11. apr 202110:36 > 11. maj 2021 12:09
evolucija čoveka
Foto: Shutterstock

Evolucijski idealan čovek imao bi uši šišmiša, drugačiji oblik nogu, kesu na stomaku za nošenje mladih... Ipak, estetski bi to savršeno telo moglo da vam deluje prilično šokantno.

Profesorka evolucione biologije Alis Roberts, čija je uža specijalnost anatomija tela, kaže da smo „tokom miliona godina evolucije zakačili puno problema“, odnosno neke od manje idealnih fizičkih karakteristika, prenosi IFL Science.

Razvili smo sposobnost hoda na dve noge i imamo veći mozak od naših rođaka primata, što je vrlo korisno, ali je to možda uzrokovalo da nam se karlice smanje – rezultat je izuzetno bolan porođaj, dok primati, s druge strane, odmah posle rađanja ustaju i hodaju. Naša sposobnost hodanja na dve noge takođe može dovesti do bolova u leđima u kasnijim godinama, a ni naša kičma u obliku slova S nije najbolje rešenje. Osim toga, imamo i grla koja su sklona gušenju, sluh i vid koji nas verovatno neće dobro služiti do kraja života…

A kako bi izgledalo kad bismo mogli da biramo kako ćemo evoluirati?

Za emisiju na BBC4 u Velikoj Britaniji, Alis Roberts je pogledala neke životinjske karakteristike i odlučila šta bi trebalo ‘ukrasti’ da bismo stvorili ideal ljudskog tela. Rezultat je prilično uznemirujući.

„Inspirisan psima, mačkama, glavonošcima, ribama, labudovima i šimpanzama, moj model ima bolje srce s više arterija od ljudskog bića, pluća koja su efikasnija, oči bez mrlja, uši koje bolje hvataju zvuk, noge koje su bolje i kožu koja brzo reaguje na blokiranje štetnih ultraljubičastih zraka“, objašnjava Roberts, a prenosi 24sata.hr.

Pročitajte još:

Između ostalog, „savršeno“ telo uključuje uši šišmiša i kesu na stomaku za nošenje mladih, poput kengura.

„Menjala sam agilnost za brzinu kad sam promijenila noge i zamenila stopala – a to znači da su mi šanse za uspon na planinu jednake nuli. Ali mislim da vredi, iako sam vrisnula kad sam videla konačni 3D model“, priznala je. „Sad kad razmišljam, ne sviđa mi se izgled nogu nalik na ptice. Ali, nakon što sam rodila dvoje dece, postala sam veliki ljubitelj torbice kengura“.

Šta vi mislite?

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram