Pristupačni lažni dijamanti za kojima su poludeli i bogati

Foto.shutterstock

Izreka kaže da su dijamanti najbolji prijatelji žene - ali industrija iza ovog dragocenog kamena prepuna je ekoloških i političkih problema. Kako sve više kupaca želi da bude odgovorno prema planeti, pojavilo se rešenje - lažni dijamant napravljen u laboratoriji.

Kupovina vereničkog prstena trebalo bi da bude jedna od najvažnijih u životu, a mnoge žene priželjkuju dijamant na svojoj ruci.

Međutim, industrija dijamanata prožeta je etičkim problemima, ali i ekološkim.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели EAST WEST // GEM COMPANY (@eastwestgemco)

Zato milenijalci prihvataju održive i ekološki prihvatljive alternative dijamantskim vereničkim prstenima – pre svega, drago kamenje stvoreno u laboratoriji.

Laboratorijski dijamanti, koji se prave od kamena moisanita, odlična su alternativa prirodnim dijamantima iz više razloga. Kvalitet je nepromenjen – dijamant iz laboratorije dolazi sa istom izdržljivošću, a takođe je jednako blisav.

Znatno je pristupačniji, pa nećete morati da budete skromni kad je u pitanju veličina ili boja. U stvari, gotovo je nemoguće razlikovati laboratorijski od pravog dijamanta.

Recimo, u Britaniji se upečatljiv eko-dijamant može kupiti za oko 1.000 evra.

Foto.shutterstock

Inače, ovi „lažni dijamanti“ prave se od moisanta. Ovaj dragoceni kamen je prvi put pronađen pre 120 godina u Meteor Crater u Arizoni. Pronašao ga je francuski hemičar Anri Moisan 1983. godine.

Zanimljivo je što je pronađen u tragovima koje su meteoriti napravili pri udaru o površinu Zemlje. Moisan je najpre pomislio da je pronašao dijamante. Ipak, kasnije je saznao da je u pitanju nova vrsta koja se danas najčešće stvara u veštačkim uslovima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Finnejewely (@finne_jewelry)

Ovaj kamen je zanimljiv i jedinstven, jer je pre svega poreklom iz svemira, a onda zato što ima bolje optičke osobine od dijamanta, sija jače i zaista je izuzetan. Njegova tvrdoća je 9.2, što ga čini samo malo mekšim od dijamanta, najtvrđe materije na svetu.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram