Nokti koji „govore“ – ubedljivo najmoćniji manikir trend

Moda i lepota 19. avg 202023:00 > 11. maj 2021 12:11
manikir trend
Protest; Foto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Manikir trendovi menjaju se svaki čas, od bizarnih do onih koji vaše nokte čine malim umetničkim delima. Međutim, izgleda da više nije dovoljno samo da vaši nokti budu upečatljivi ili lepi. Sad je poželjno i da "govore", nešto pametno po mogućnosti.

„Aktivistički manikir“ svakako je najmoćniji trend sezone kad su u pitanju nokti. Ne mora da bude savršen, ne mora da bude profi, bitno je samo da jasno šalje poruku koja odražava vaše stavove – protiv nasilja, rasizma, diskriminacije, uništavanja prirode, rata, siromaštva, za pravo žene da odlučuje o svom telu, za slobodu i mir, za ravnopravnost… Da, društvene teme su u velikom stilu uletele u svet lepote i mode.

Ejmi Vega se deklariše kao „manikir umetnica“ i radi u Njujorku. Ona zaista reprodukuje umetnička dela na noktima, međutim, proslavila se zahvaljujući aktivističkim motivima koje je unela u svoje radove.

Antirasizam i ženska prava su najčešće teme kojima se bavi, a u svetu koji tresu Black lives matter i MeToo pokret čak i nokti su postali medij.

Ejmi kaže da je prvi „društveno osvešćen“ manikir uradila svojoj najboljoj prijateljici koja je htela da na noktima ponese upozorenje na nasilje u porodici.

„Te poruke ne biram ja, niti mislim da je fazon. One su delić onoga što radim – prenosim priče mojih klijentkinja kroz umetnost manikira“, objasnila je Ejmi, svakako ne jedina zaslužna za ovaj trend koji miri revolucionarne stavove žena i potrebu da izgledaju lepo.

Pročitajte još:

„U jednom momentu pričamo o pink šljokicama, u sledećem diskutujemo o ženskim pravima“, objasnila je Andrea Horan iz Dablina, čiji je salon Tropical Popical prozvan feminističkim. Najviše zbog manikira koji insistiraju na pravu na abortus i prikazuju ženski reproduktivni sistem.

Naravno, raspon potencijalnih tema o kojima možete da „progovorite“ kroz svoje nokte je nepregledan. Ipak, računajte na to da je upečatljiv manikir dobar pokretač dijaloga, pa se potrudite da on zaista izražava vaše stavove, čisto da ne ispadnete „glupi u društvu“ – bilo da upućujete suptilni poziv na glasanje…

…Ili vrlo eksplicitnim simbolima dajete glas borbi za ljudska prava.

Pogledajte još neke primere „aktivističkog manikira“.

*

*

*

*

*

*

*

*

View this post on Instagram

Girl power nails (dry brush) for @deluxe.nails.sely.challenge hosted by @deluxe_nails_sely. Follow the May challenge #deluxenailssely Items used @barrymcosmetics gelly hi shine -candy floss -dragon fruit -pink punch -butterscotch sundae . @moyou_london -3 in 1 clear rectangular stamper -crystal clear stamper -smudge resistant top -black knight -girl power 01 . @colorclubnaillacquer one step french tip . . #nails #nails? #nailsofinstagram #nailart #nailsonfleek #nailsaddict #naildesigns #beauty #nailarttutorial #beautytutorial #cutenails #cutenailart #diynails #diynailart #easynails #easynailart #nailartchallenge #nailartcollab #nailinspiration #nailideas #feministnails #feministnailart #girlpower #moyoulondongirlpower #drybrushnails #pinknails

A post shared by Shannon (@marvel_ous_nails) on

*

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram