Kako da očistite Ugg čizme i nosite ih i po kiši

Ugg
Foto: KITH Women x UGG via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Uprkos svim benefitima "agsica", veliki minus je obično to što mislimo da će ih i najmanja kap kiše uništiti i da se teško čiste. Pronašli smo  nekoliko korisnih saveta i tehnika uz pomoć kojih ćete ih zaštititi od vode i lako očistiti.

Uggs i Emu Australia su omiljeni izbor tokom zimskih dana. Toplo, meko krzno kojim su punjene ove čizmice u velikom olakšavaju izlazak iz kuće i po najvećem minusu.

I pored mnogih modnih osuda koje trpe ovi modeli, čini se i da i najveće svetske trendseterke ostaju gluve na komentare o „šunjalicama“. A zašto je to tako?

Razlog je jednostavan – greju kao pokretna grejalica. Možda će se sada mnogi borci za prava životinja s pravom uvrediti, ali oficijalni sajt Ugg čizama navodi imaju jasnu politiku o etičkim izvorima i dobrobiti životinja, kao i da koriste krzno koje je nusproizvod mesne industrije.

Ako ništa, bar znamo da neka od australijskih ovčica nije ubijena zbog naših čizama.

Uprkos svim benefitima najtoplije zimske obuće, veliki minus je obično to što mislimo da će ih i najmanja kap kiše uništiti i da se teško čiste.

JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pronašli smo  nekoliko korisnih saveta i tehnika uz pomoć kojih ćete ih zaštititi od vode i očistiti – ako već dobiju mrlje.

Zaštita od vode

Poželjna opcija je uvek izbegavanje nanošenja štete, ali kako vremenska prognoza nije uvek pouzdana, iznenadne kiše ili druge padavine možete dočekati spremno.

Ako želite preventivno da zaštitite svoje čizme od vode, koristite vodootporni sprej. Nanesite ga ravnomerno na cipele, na rastojanju od najmanje 20 cm i sačekajte da se osuši. To će ih učiniti otpornim na vlagu.

Čišćenje mrlja od vode

Ako su vaše čizme već mokre i umrljane, postoje različite tehnike za čišćenje. Pored specifičnih deterdženata za antilop, jednostavna i efikasna „uradi sam“ sredstva su lako dostupna.

Prvo i veoma važno pravilo, bez obzira na naknadnu tehniku koju odlučite da koristite, jeste da nežno prođete spoljašnju kožu adekvatnom četkom ili čistom četkicom za zube.

JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Belo sirće i voda

Rastvor: Pomešajte jedan deo belog sirćeta sa jednim delom vode. Na primer, ako koristite jednu šolju vode, koristite jednu šolju sirćeta.

Upotreba: Umočite čistu krpu u pripremljeni rastvor i ocedite je kako biste uklonili višak tečnosti. Nežno očistite spoljašnju površinu „agsica“ vlažnom krpom (možete koristiti i sunđer).

Koristite drugu čistu krpu navlaženu samo vodom da biste isprali Ugg čizme i uklonili ostatke sirćeta.

Suši se prirodno – ostavite ih da se osuše na otvorenom, izbegavajući direktne izvore toplote.

AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Sprej za čišćenje

Mrlje od vode se mogu ukloniti sa Ugg obuće pomoću proizvoda za čišćenje. Specijalna formula uspeva da duboko prodre u proizvod i izbori se protiv prljavštine bez promene kože. Evo 5 koraka koje treba pratiti.

Koristite četku sa mekom dlakom da biste uklonili prljavštinu i površinske ostatke sa čizama.

Poprskajte proizvod ravnomerno po površini.

Ostavite proizvod da deluje onoliko koliko je navedeno u uputstvu. Ovo se obično razlikuje od proizvoda do proizvoda, ali obično je samo nekoliko minuta.

Nakon što je sprej delovao, ponovo koristite četku sa mekim vlaknima da biste uklonili ostatke i vratili koži mekoću.

Pustite da se osuši prirodno.

Gumica za uklanjanje mrlja i četka

To je mrvljiva guma koja ne oštećuje krzno, već samo eliminiše mrlje. Četka je idealna za povremeno čišćenje Ugg obuće, jer je pogodna za obnavljanje prirodne mekoće kože i daje završni sjaj „agsicama“.

TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Marsejski sapun

Ugg čizme se mogu čistiti marsejskim sapunom, čak i kada su mrlje uzrokovane štetnim proizvodima, poput ulja i boja. Evo 5 jednostavnih koraka koje treba pratiti:

Uklonite višak vode i prljavštine. Nežno tapkajte peškirom da biste uklonili višak vode i vidljivu prljavštinu.

Napravite rastvor sa tečnom verzijom ovog sapuna, kastiljskim sapunom. Pomešajte toplu vodu sa tečnim kastiljskim sapunom u posudi. Koristite oko šolju vode sa nekoliko kapi sapuna.

Nanesite rastvor mekom krpom ili sunđerom. Umočite meku krpu ili sunđer u pripremljeni rastvor i nežno očistite čizme (pazite da ne navlažite kožu).

Isperite čistom vodom. Upotrebite krpu navlaženu čistom vodom da isperete čizme i uklonite ostatke sapuna.

Suši se prirodno.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram