Jedna crvena haljina koja spaja žene širom planete

Crvena haljina
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Projekat Crvena haljina osmislila je britanska umetnica Kirsti Meklod i to je zapravo umetnička platforma za žene širom sveta – haljina koja putuje planetom i na kojoj uglavnom marginalizovane žene pričaju svoje priče kroz vez.

Tokom 12 godina, od 2009. do 2022. godine, komadi Crvene haljine putovali su svetom i na njima su vezle žene iz siromašnih područja.

Napravljene od 73 komada bordo materijala, u izradi ove haljine je radilo 259 žena i pet muškaraca iz 29 zemalja. Svih 136 angažovanih zanatlija plaćeno je za svoj rad, a ostatak veza dodalo je 128 učesnika na raznim izložbama i događajima.

Vezilje ove haljine su žene izbeglice iz Palestine; žrtve rata na Kosovu, u Ruandi i DR Kongu, siromašne žene u Južnoj Africi, Meksiku i Egiptu, zatim žene u Keniji, Japanu, Parizu, Švedskoj, Peruu, Češkoj Republici, Dubaiju, Avganistanu, Australiji, Argentini, Švajcarskoj, Kanadi, Tobagu, SAD, Rusiji, Pakistanu, Velsu, Kolumbiji i Velikoj Britaniji, kao i vrhunski stručnjaci iz ateljea za vez iz Indije i Saudijske Arabije.

Mnoge ove žene su afirmisane vezilje, ali ima i onih koje su se u vezu oprobale po prvi put.

One su pritom ohrabrene da ispričaju svoju priču koju žele da podele, izražavajući sopstveni identitet i dodajući svoje kulturno i tradicionalno nasleđe. Mnoge od njih su na Crvenu haljinu utkale specifičan stil vezenja koji se praktikovao stotinama godina u njihovoj porodici, selu ili gradu.

U početku je cilj projekta bio da uspostavi dijalog identiteta kroz vez, spajajući različite kulture, bez granica.

Međutim, tokom 12 godina, kroz individualne priče žena, haljina je postala platforma za samoizražavanje, prilika za žene da dobiju glas, da ispričaju svoju ličnu priču.

Neke od njih sada ponovo grade svoj život uz pomoć vezenja, koristeći svoju staru veštinu ili uz pomoć obuke, a kako bi zaradile za pristojan život.

BONUS VIDEO: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram