Istina o brkatoj princezi zbog koje se 13 muškaraca ubilo

Foto: Wikipedia

Anis al-Dovleh, bila je princeza sa brkovima zbog koje je 13 muškaraca navodno izvršilo samoubistvo jer ih je ona odbila. Često se njene slike pojavljuju na internetu, a samim tim i ova legenda uz njih - koja uopšte nije tačna.

Reč je o persijskoj princezi s početka 20. veka koja je važila lepoticu. Njen otac, Nasir el Din Shah Kadjar bio je persijski šah koji je vladao sredinom 19. veka i kao i većina vladara iz tog perioda i predela, imao je mnogo konkubina, od kojih se samo u njegovom haremu nalazilo 84.

Na ovaj broj treba dodati i bar desetak zvaničnih supruga, pa da bude jasno koliko je žena ovaj šah u svakom momentu imao na raspolaganju, a samim tim podrazumevalo se da je imao i ‘gomilu dece’. Zabeleženo je 21 dete, od kojih je 11 bilo prinčeva i 10 princeza.

Simbol lepote 19. veka

Anis al-Dovleh je bila poželjna princeza u 19. veku, i uprkos tome što nije imala lepotu koja je danas zastupljena, svakako je bila jedna od najfotografisanijih princeza sa tog dvora. Njen otac je obožavao fotografiju i većinu fotki napravio je upravo on, a s obzirom na to koliko ju je slikao mnogi pretpostavljaju da mu je upravo ona bila mezimica.

Oskudni istorijski podaci nigde ne govore da je ona bila ‘najlepša žena’, niti da se 13 muškaraca zbog njenog odbijanja i ubilo. Jedino što je delimično tačno jeste da je princezin izgled u tadašnjoj Persiji zaista bio poželjan.

Standardi lepote su bili drugačiji, posebno kada je u pitanju visoka klasa. Što je žena bila jača i imala više kilograma, to je bila lepša. To se naročito odnosilo na žene iz vladajuće dinastije, jer su one su jele najbolju i najkvalitetniju hranu i nije im bilo baš dopušteno prečesto da se kreću.

Princeza je bila niska, i popunjena, a glavu je pokrivala bogato ukrašenom maramom. Na licu su joj glavni aduti bili ono na šta se danas ježimo – spojene obrve i tamni izraženi brkovi.

Ipak, ona je bila žena i princeza koja se nikako nije smatrala ružnom.

***

Bonus video: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram