Isprobala sam menstrualne gaćice umesto uložaka – nisam verovala koliko traju

Foto: Nova.rs

Da li će se osećati neprijatno nakon 12 sati nošenja?

Pojedina istraživanja pokazuju da svaka žena tokom života u proseku ima 6 i po godina menstruaciju. Nijednoj od nas „oni dani u mesecu“ nisu omiljeni, ali tu su ulošci, tamponi, menstrualne čašice koje nam koliko toliko olakšavaju taj period.

Najveći broj žena koriste uloške i tampone, a svaka od nas ima različita iskustva sa njihovom upotrebom. Nekada ne namestimo dobro tampon, pa nas boli ili žulja, nekada nam se uložak odlepi, pa nam menstruacija procuri na odeću. Pokušavajući da pronađem nešto novo, što bi mi zamenilo dosadno menjanje ovih stvari, naišla sam na menstrualne gaćice.

Ove gaćice izgledaju isto kao bilo koji drugi model donjeg veša, s tim što su punjene. Dolaze u crnoj boji i sa strane imaju til.

Na prvu mi nisu delovale sigurno. Mislila sam da neće uspeti da zadrže svu menstruaciju, još kada sam videla da mogu da se nose do 12 sati, prva pomisao koja mi je prošla kroz glavu bila je da će se sigurno neprijatno osećati. Druga stvar koja mi je pala na pamet bila je da će se sigurno u jednom trenutku naduti kao pelene.

Doduše, nisam ih nosila 12 sati, ali jesam daleko više nego što bih nosila uložak ili tampon. Nijednog trenutka nisam osetila čudan miris, a nisu se ni nadule. Prvih pola sata, sat nisam se osećala sigurno, mislila sam da će mi probiti, ali to se nije desilo.

Kako bih saznala nešto više o ovom vešu razgovarala sam sa Biljanom Zlatanović koja je napravila menstrualne gaćice.

„Ideja o menstrualnim gaćicama dolazi iz dugogodišnjeg istraživanja o rodnim pravima i ženskom zdravlju. Naime, dok sam bila na studijama, 2017. godine, na nacionalnoj televiziji je izašao dokumentarac ‘Tampon, moj intimni neprijatelj’, koji je uzburkao javnost i naveo mnoge žene da traže alternative. Dokumentarac je obelodanio, uz laboratorijska istraživanja, ali i rad na terenu, da se u tamponima i ulošcima, koji se najviše koriste nalazi preko 30 štetnih, hemijskih supstanci, od kojih je neke Evropska unija u potpunosti zabranila za korišćenje“, kaže Biljana Zlatanović.

Ove gaćice dolaze u dva modela, za normalnu menstruaciju i za jaču, odnosno za noć. Ja sam koristila prvi model i prilično sam bila zadovoljna.

„Odabrala sam Oekotex materijale pri čijoj proizvodnji nisu korišćene štetne supstance potencijalno opasne za naše intimne delove, ali i za naše opšte zdravlje. Prvi upijajući sloj na gaćicama je pamuk, dok je drugi bambus, poseban sastojak koji ima pregršt super moći. Bambus ima antialergijska i antibakterijska svojstva, omogućava prirodno odstranjivanje neprijatnih mirisa i ima veliku moć upijanja. Zaštitni sloj je dizajniran po posebnoj tehnologiji, koji ne samo da ne propušta, već u isto vreme otpušta višak vlažnosti sa naših intimnih delova i iz menstrualne krvi i time omogućava osećaj suvoće, ali i sprečavanje stvaranja pogodnog tla za razmnožavanje bakterija“, objašnjava nam Biljana.

Iako sam bila skeptična oko ovih gaćica, nakon čitavog dana u njima mogu reći da su definitivno moj prvi izbor za odlazak na putovanje ili na mesta gde nisam u mogućnosti da menjam uloške više puta dnevno. Za svakodnevnu upotrebu, biće mi potrebno još neko vreme da se naviknem i zaboravim na korišćenje uložaka i tampona.

***

BONUS VIDEO: Anketa menstruacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram