Čudesna priča o crnoj haljini iz „Doručka kod Tifanija“

Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Crna haljina koju je Holi Golajtli nosila u "Doručku kod Tifanija" je dostigla status kultne i prepoznaju je čak i oni koji nisu gledali taj film.

Savršeni spojevi su retki, a jedan takav smo videli upravo u pomenutom filmu. Bez Odri Hepbern teško da bi ovaj kostim postao toliko poznat u istoriji mode i filma, ali i sam kroj haljine je primer savršenosti jednostavnog.

Kreaciju je dizajniraoIber de Živanši, osnivač modne kuće Givenchy. Odri i on su sarađivali i pre toga i jako su se poštovali. Prvi put su se sreli 1953. kada je Odri snimala „Sabrinu“.

Pročitajte još:

„Kad je Odri došla kod mene u Pariz i zatražila da osmislim haljine za film Sabrina, nisam ni znao ko je ona. Mislio sam da se radi o Ketrin Hepbern“, izjavio je Živanši u jednom intervjuu. U početku se nećkao, ali ga je Odri pozvala na večeru.

„To je u ono vreme bilo stvarno iznenađujuće od mlade, lepo vaspitane dame“, sećao se kreator kog je glumica brzo uvedila da treba da sarađuju i u Sabrini je blistala u njegovoj haljini boje slonovače, protkanoj zlatnim cvetovima.

Sedam godina kasnije Iber će joj skrojiti slavnu malu crnu haljinu.

Foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia

Kostim za „Doručak kod Tifanija“ nije bio pun pogodak u samom startu. Dizajner je prvo napravio kraću verziju crne haljine, ali su čelnici „Paramount Pictures“ mislili da ona previše otkriva Odrine noge.

Tražili su da njihova supervizorka kostima Edit Hed predizajnira donji deo, i tako smo dobili elegantnu verziju koju smo gledali u filmu.

Foto:  Cineliz / Allpix Press / Profimedia

*

Foto: PARAMOUNT PICTURES / AFP / Profimedia

Ova „mala crna haljina“ važi za jednu od najskupljih filmskih toaleta i prodata je 2006. na aukciji za 923.000 dolara anonimnom kupcu. Novac prikupljen u toj aukciji je uložen u građenje škole za siromašnu decu u Kalkuti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram