Džej Lo izgubila 10 godina u licu, ali ne zbog botoksa

Moda i lepota 02. jun 202208:11 > 08:47
Dženifer Lopez, Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Dženifer Lopez otkrila zašto izgleda kao da je 'izgubila 10 godina' s lica.

Tajna mentalnog i fizičkog blagostanja Dženifer Lopez je jednostavna, ali neuhvatljiva: ona insistira na spavanju od sedam do devet sati svake noći.

Inače, Lopez ima bilten na koji fanovi mogu da se pretplate, u kom ona deli detalje o svom ličnom životu (da, tamo je objavila veridbu sa Benom Aflekom). Između ostalih tema, njen nedavni bilten fokusirao se na važnost sna, nešto što je 52-godišnja megazvezda naučila na teži način u svojim 20-im.

„Bilo je trenutaka u mom životu kada sam spavala tri do pet sati noću. Bila sam u kasnim dvadesetim i mislila sam da sam nepobediva. Odnosno, sve do jednog dana kada sam zbog nedostatka sna imala napad panike“, objasnila je u biltenu.

„Nisam mogla jasno da vidim, a onda su fizički simptomi koje sam imala počeli da me plaše, a strah se pojačao. Sada znam da je to bio klasični napad panike izazvan iscrpljenošću, ali u to vreme nikada nisam ni čula za taj termin“, dodala je ona.

Njeno obezbeđenje ju je odvelo kod lekara, a ona je bila ‘prestrašena’, objasnila je.

„Mislila sam da gubim razum. Pitala sam doktora da li ću poludeti.“

Džej Lo nije „poludela“, ali je imala izuzetno malo sna, što može da pogorša anksioznost. A pošto stres i anksioznost mogu izazvati nesanicu, to brzo može postati začarani krug.

„Što kasnije idemo u krevet – pod uslovom da moramo da ustajemo u određeno vreme – to je veći stres od lošeg ili neadekvatnog sna, koji može imati veoma stvarne posledice na naša tela tokom vremena“, tvrdi dr Kris Vinter i medicinski direktor iz Centra za medicinu za spavanje Marte Džeferson u Šarlotsvilu, koji je raniej pričao na ovu temu za ovaj magazin.

U to vreme, Lopezova doktorka joj je savetovala da spava sedam do devet sati svake noći, izbegava kofein i daje prednost vežbanju kako bi izbalansirala svoj život i posao, napisala je u biltenu. „Shvatila sam koliko ozbiljne posledice mogu biti ako ignorišem ono što je mom telu i umu potrebno da bih bila zdrava“, napisala je Lopez.

„Tada je počelo moje putovanje ka zdravlju.“

Obavezan kvalitetan san se pokazao kao odličan potez ne samo za njeno zdravlje, već i za izgled, objasnila je u svom biltenu.

„O snu razmišljam kao o malom vremeplovu. Legneš i odeš u prostor gde se čuvaš, a onda izađeš nova, mlađa osoba nego što si bila ranije“, napisala je ona.

„Ponekad se probudim i kažem: ‘Vau! Upravo sam izgubila 10 godina sa lica!’ To je ono što dobar san može učiniti za vas, a to se vremenom akumulira.“

Iako je izgledati 10 godina mlađe nakon jedne noći sna svakako preterivanje – čak i za Lopez – postoje određene validnosti u njenim tvrdnjama da je san povezan sa izgledom.

„Postoji nešto što se zove bjuti slip, odnosno san za lepotu“, kaže dr Majkl DŽ. Breus, klinički psiholog, specijalista za spavanje sa sertifikatom odbora i glavni direktor za spavanje Purple-a.

„Kako starimo, nedostatak sna utiče na nas dublje i vidljivije se pojavljuje na našim licima“, kaže on, dodajući da to objašnjava zašto se podočnjaci i fine bore mogu pojaviti kasnije u životu, uprkos kasnim noćima u dvadesetim godinama.

Osim toga, san omogućava koži da proizvodi kolagen i zadržava vodu, što je čini „navlaženom i gipkom“, dodaje dr Breus. Nedostatak sna takođe može uticati na vaš imuno sistem, ostavljajući osobu više podložnom osipima i problemima vezanim za kožu“, kaže on Shapeu.

Naravno, san nije jedini pevačicin resurs da bi izgledala i osećala se najbolje. To je samo jedan od njenih „5 S“, zajedno sa kremom za sunčanje, serumima, suplementima i (vivir) sano, što na španskom znači zdrav život, objasnila je u svom biltenu.

Nije tajna da Lopez ima pristup svim vrstama kozmetičkih proizvoda i wellness tretmana, ali davanje prioriteta spavanju je pristupačan način da isprobate jedan od njenih saveta kako izgledati i osećati se najbolje, prenosi Shape.

Spremni za dremku?

***

Bonus video: Madona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram