Današnje lepotice nikada neće biti kul kao Miss Jugoslavije iz 1968.

Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Njena fotografija koja ostavlja bez teksta.

Takmičenja u lepoti su možda nešto što u modernim vremenima treba ukinuti ili redefinisati, kao što je to uradila Nemačka. Nemački izbor za mis je potpuno drugačiji od onoga što smo navikli – jer izgled učesnica više nije u prvom planu, već njihova uverenja i životne priče.

Možda su takmičenja za mis iskvarila moderna vremena, jer smo navikli da to bude revija lepotica u bikinijima. U prošlosti je ipak bilo drugačije.

O tome svedoči sjajna fotografija Daliborke Stojšić, koja je ponela titulu Miss Jugoslavije daleke 1968. godine. Tada je pozirala u pilotskoj uniformi, ispred legendarnog MiG-21 aviona ratnog vazduhoplovstva Jugoslavije.

MiG-21 je prošle godine završio svoj „radni vek“ u Vojsci Srbije. Punih 58 godina piloti su čuvali nebo uz pomoć ovog aviona koji je od 1962. do 1986. nabavljan iz Sovjetskog Saveza.

Na izboru za Mis Univerzuma koji je održan 13. jula 1968. godine u Majamiju, Daliborka se plasirala među 15 najlepših devojaka.

Ona je nakon titule najlepše žene Jugoslavije imala uspešnu glumačku i muzičku karijeru. Glumila je u televizijskim serijama „Obraz uz obraz“, „Pravdo budi lijepa“, „Sviju srca miljenici“, „U vaše zdravlje“. Prvu singl ploču pod nazivom „Luda sam zbog vas“ objavila je 1968. godine. Kasnije je bila članica grupe „One i oni“.

Lepotica iz Ćuprije se nakon nekoliko ploča 1996. povukla iz javnog života – i okrenula književnosti. Objavila je dve zbirke pesama pod nazivom „Lutka koja govori“ i „Vuk samotnjak“.

***

Bonus video: TOP 10 Prelepih poznatih žena koje ponosno šetaju celulit

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram