Priznanje Ane Vintur koje smo čekali 30 godina

Ana Vintur
Foto: Agence / Bestimage / Profimedia

Ana Vintur, urednica američkog izdanja magazina "Vogue", priznala je da je bila netolerantna i da je povređivala svoje saradnike tokom 32-godišnje karijere, ali i da nije dovoljno podržavala crne ljude koji su za nju radili niti dizajnere.

Vintur se oglasila povodom smrti Džordža Flojda i antirasističkih protesta kojim su usledili nakon toga.

„Želim da počnem s prepoznavanjem vaših osećanja i izražavanjem svoje empatije zbog svega kroz šta mnogi od vas prolaze – tuge, povređenosti, besa. Želim ovo da kažem posebno crnim članovima našeg tima – mogu samo da pretpostavim kakvi su vam bili ovi dani. Takođe znam da su nasilje i nepravda koje viđamo i o kojima pričamo prisutni jako dugo. Kasnimo s prepoznavanjem i preduzimanjem nečeg tim povodom.

Želim da kažem da znam da Vogue nije na mnogo načina davao prostora i značaj crnim urednicima, novinarima, fotografima, dizajnerima i ostalim kreativcima. I mi smo pravili greške objavljujući slike i priče koje su povređivale ljude i nisu bile tolerantne. Preuzimam kompletnu odgovornost za te greške.

Pročitajte još:

Sigurno nije lako biti crna osoba koja radi za Vogue i ima vas premalo. Znam da nije dovoljno da kažem da ćemo biti bolji, ali hoćemo i molim vas znajte da cenim vaše reči i odgovore. Slušaću vas i želela bih da čujem vašu reakciju i savet ako želite da ih podelite“, rekla je Vintur u obraćanju svojim zaposlenima.

Zbog svoje reputacije nemilosrdne urednice ona je zaradila nadimak „nuklearka Vintur“.

Između ostalog, pošto je 2006. izašao film „Đavo nosi Pradu“ koji je na pogrdan način prikazao njenu kopiju, Ana je navodno na crnu listu stavila dizajnere koji su se pojavili u njemu.

Jedan bivši zaposleni je otkrio da niko sa Anom nije smeo da uđe u lift niti da joj se obrati, a njen biograf je napisao da je vraćala ljude sa ručka u redakciju da ponovo obave nešto što joj se ne bi dopalo, i da su urednički kolegijumi bili užasno napeti i neprijatni.

Bivši urednik Andre Leon Teli je u svojim memoarima napisao da je ispao iz kruga Ane Vintur jer je odjednom postao previše star, predebeo i ne dovoljno kul za njene kriterijume.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram