Njega biraju prve dame i princeze: 10 magičnih haljina čuvenog dizajnera

oscasr de la renta
Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

Poslednji njegov rad je kultna venčanica Amal Kluni.

Oskar de la Renta bio je jedan od najpopularnijih modnih dizajnera svih vremena. Rođen je 1932. godine u Dominikanskoj Republici kao Óscar Arístides Renta Fiallo. Bio je poznat kao miljenik prvih dama, princeza i najvećih filmskih zvezda koje su često birale njegove kreacije za važne prilike.

Foto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia

Ljubav prema umetnosti podstakla ga je da se sa 18 godina preseli u Španiju gde je studirao slikarstvo na Akademiji u Madridu. U isto vreme počeo je dodatno da zarađuje crtajući skice za modne kuće i magazine.

Foto: Chris DELMAS / Visual / Profimedia

Prva ih je primetila Frančeska Lodž, supruga Džona Lodža, američkog ambasadora u Španiji. Tražila ga je da dizajnira nekoliko haljina za njenu ćerku, a jedna od kreacija pojavila se i na naslovnici magazina Life. Upravo je to bio prelomni trenutak kad se Oskar ozbiljno zainteresovao za modu.

Foto: Dave Bedrosian / Zuma Press / Profimedia

Ubrzo je dobio priliku za praksu u ateljeu legendarnog modnog majstora Kristobala Balensijage od kojeg je učio zanat. Zatim je 1961. godine otišao u Pariz i zahvaljujući dizajneru Antoniju del Kastllu postao asistent u modnoj kući Lanvin, piše Zadovoljna.hr.

Foto: Dave Bedrosian / Zuma Press / Profimedia

Preuzeo je vodstvo američkog brenda Jane Derby 1965. godine, a iste godine pokreće i sopstvenu modnu kuću.

Od 1993. do 2002. bio je kreativni direktor Balmaina i tako se u upisao u istoriju kao prvi Dominikanac na čelu francuske modne kuće.

Foto: TM/Roth Stock / Capital pictures / Profimedia

Bio je jedan od najdražih dizajnera američke prve dame Džeki Kenedi, a njegove kreacije obožavale su i Nensi Regan, Beti Ford, Laura Buš i Hillari Klinton kojoj je 1997. kreairao haljinu za inauguracijski bal.

Foto: DON EMMERT / AFP / Profimedia

*

Foto: Carolyn J. Contino Collection / Everett / Profimedia

*

Foto: Jamie McCarthy / Getty images / Profimedia

*

Foto: Eric Best / Landmark / Profimedia

*

Foto: Orange County Register / Zuma Press / Profimedia

Njegova poslednja velika kreacija bila je venčanica Amal Kluni koja je svu veličinu Oskara de la Rente sažela u nekoliko rečenica.

„To što sam imala priliku da ga upoznam učinilo je proces dizajniranja venčanice još čarobnijim. On je tako topao i pravi džentlmen. On je muškarac kojeg svaka žena želi da zagrli“, rekla je za Vogue samo nekoliko nedelja pre njegove smrti 2014. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram