Kako su se sreli i zaljubili princeza Dajana i Dodi Al Fajed

Foto: Agence / Bestimage / Profimedia, MAXPPP / Newscom / Profimedia

Sve je počelo jednog leta na Mediteranu.

Romansa princeze Dajane sa Dodijem Al Fajedom, filmskim producentom rođenim u Egiptu, tek je počinjala kada su oboje stradali u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997.

Sada je njihova veza zauzela centralno mesto u petoj sezoni Netflix serijala The Crown.

Dajana i Dodi su počeli da se zabavljaju nakon što je princeza odvela princa Vilijama i princa Harija u Sen Trope na odmor sa njegovom porodicom. Kasnije, manekenka Keli Fišer je tvrdila da su ona i Dodi još uvek bili vereni u vreme kada su tabloidi počeli da izveštavaju o njegovoj romansi sa Dajanom.

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dodi Fajed je poticao iz porodice milijardera. Rođen je kao Emad El-Din Muhamed Abdel Mena’em Fajed, a bio je najstariji sin Samire Kašogi, spisateljice iz Saudijske Arabije, i Mohameda Al Fajeda, izuzetno bogatog biznismena iz Egipta koji je bio vlasnik robne kuće Harrods, kao i hotela Ritz.

Dodi je odabrao holivudsku karijeru filmskog producenta i stajao je iza filmova poput „Vatrene kočije“, koji je osvojio Oskara. Pored svojih projekata u Holivudu, Dodi je takođe radio sa svojim ocem u raznim porodičnim preduzećima i navodno je imao mesečnu naknadu od 400.000 funti.

Prvi susret 

Princeza Dajana se prvi put susreće sa Dodijem tokom polo utakmice 1986. godine, u kojoj se on takmičio protiv njenog tadašnjeg supruga, princa Čarlsa, navodi Independent. Oni su se ponovo povezali tek 11 godina kasnije.

Iste godine kad je prvi put upoznao Dajanu, Dodi se oženio s manekenkom Suzan Gregard. Međutim, njih dvoje su se ubrzo razveli, nakon samo osam meseci braka.

Prošle su godine do ponovnog susreta filmskog producenta sa princezom Dajanom. U to vreme, Dodi je navodno bio verenik manekenke Keli Fišer. Ali, veridba je otkazana nakon što je Dodi započeo prijateljstvo s Dajanom, tokom zajedničkog odmora u Sen Tropeu sa princom Vilijamom i princom Harijem, u leto 1997. godine.

Foto: Agence / Bestimage / Profimedia

Nakon čarobnog mediteranskog odmora, Dajana je Dodiju navodno napisala pismo kako bi izrazila svoju zahvalnost za putovanje. U avgustu te godine, The Sunday Mirror je objavio eksplozivan paparaco snimak Dajane i Dodija kako se grle i ljube, što je potvrdilo da je njihovo prijateljstvo postalo romansa.

Skandalozne optužbe

Ubrzo je reagovala Dodijeva bivša verenica Keri Fišer. Ona je angažovala slavnu advokaticu Gloriju Alred da je zastupa u njenoj tužbi protiv Dodija, zbog kršenja ugovora. Fišer je tvrdila da ju je Dodi naterao da pauzira svoju karijeru kako bi dala prioritet njihovoj vezi.

Tokom emotivne konferencije za štampu na kojoj je Fišer jecala dok je nosila prsten sa safirom i dijamantima koji joj je kupio Dodi, Alred je u ime manekenke rekla da ju je Dodi „emotivno vodio sve do oltara i napustio je kada su skoro stigli tamo“. Advokatica je takođe tvrdila da Fišer nije saznala za Dodijevu prevaru sa Dajanom sve dok „fotografija poljupca“ nije objavljena i kružila svetom.

Foto: KIM KULISH / AFP / Profimedia

Međutim, to nije uticalo na romansu Dajane i Dodija, koji su ponovo otišli na još jedan mediteranski odmor. Nakon uživanja na jahti, putovanje para je završeno kada su stigli u Pariz, 30. avgusta 1997. Prenoćili su u hotelu Ritz, čiji je vlasnik Dodijev otac.

Tragičan kraj romanse

Rano ujutru 31. avgusta, BBC je izvestio da su njih dvoje napustili hotel automobilom, zajedno sa vozačem Henrijem Polom i telohraniteljem Trevorom Ris-Džonsom. Paparaci su jurili za njihovim automobilom dok su prolazili tunelom Pont de L’Alma. U tom trenutku je Pol — koji je navodno bio pijan i pod dejstvom droge — izgubio kontrolu nad vozilom i slupao se.

Dodi i Pol umrli su odmah nakon udara, navodi AP. Francuski lekar koji je došao na lice mesta prisetio se da je Dajana nakratko došla svesti, ali je na kraju umrla od zadobijenih povreda nakon što je prebačena u parisku bolnicu. Ris-Džons je bio jedini preživeo.

Muhamedov portparol će kasnije tvrditi da su Dodi i Dajana bili vereni u vreme smrti.

***

BONUS VIDEO: Da li je Megan s namerom zaklonjena svećom u TV prenosu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram