Istina o haljini Lejdi Di zbog koje svi gledaju novu sezonu Krune

Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

"Kad bi haljina mogla da ubije, to bi bila baš ova."

Zahvaljujući princezi Dajani 1994. je skovana fraza „osvetnička haljina“.

Nezaboravan izgled se ponovo kreira u 5. sezoni Krune, a glumicu smo već mogli da vidimo u trejleru, međutim, šta se zaista odigralo iza kulisa ovog kultnog momenta?

Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pokojna princeza od Velsa je tada imala 33 godine i javno se razdvojila od svog supruga, princa Čarlsa. Par se rastao 1992. godine, ali dve godine kasnije, Čarls je rešio da da intervju u kom je priznao da joj nije bio veran tokom njihovog braka.

Čarls je rekao da je isprva pokušao da bude veran svojoj ženi, ali da se to ubrzo ispostavilo kao nemogući zadatak.

Ovo je bio prvi put da je bilo koji član kraljevske porodice javno priznao neverstvo i stavio svoju tadašnju ljubavnicu Kamilu Parker-Bouls u centar pažnje.

Foto: Bryn Colton / Shutterstock Editorial / Profimedia

Onog dana kada je njegov eksplozivni intervju emitovan gledaocima širom zemlje, Dajana se pojavila na gala svečanosti u Londonu, noseći jedan od svojih najupečatljivijih stajlinga do tada.

Crna mini-haljina Christine Stambolian sa otvorenim ramenima i dekolteom, pokazivala je njene zapanjujuće noge i figuru u obliku peščanog sata i odmah je zaradila ime „osvetnička haljina“.

Foto: Martin Keene / PA Images / Profimedia

Obožavaoci Krune su već videli glumicu Elizabet Debiki, koja je preuzela Emu Korin u ulozi Dajane, kako u 5. sezoni nosi verziju ovog kultnog stajlinga.

Stručnjakinja za kraljevsku porodicu, Kejti Nikol je rekla za ET da će osvetnička haljina biti „jedan od najupečatljivijih momenata“ u seriji.

Nazvavši haljinu za osvetu „jednom od najpoznatijih i najlegendarnijih haljina koje je Dajana ikada nosila“, Nikol je primetila da je Dajana imala kombinaciju „posebno naručenu dizajnerki“ i da ju je „čuvala“ za pravi trenutak u kom će je poneti kako bi „pokazala Čarlsu šta tačno propušta.“

Dajana je bila fantastična ikona stila. Volela je modu. Često je nosila veoma smele haljine, prilično eksponirajuće, ali ova je bila na drugom nivou“, rekla je Nikol.

Foto: Nils Jorgensen/Profimedia

„Postala je veoma poznata. Postala je poznata kao osvetnička haljina i zaista je imala ogroman uticaj. Mislim, ako bi haljina mogla da ubije, ova haljina bi to upravo uradila.“

Prema dizajnerki koja je bila zadužena za ovaj izgled, Kristin Stambolijan, Dajana nije ni trebalo da obuče ovu haljinu te večeri. Nameravala je da nosi Valentino kreaciju. Ali kada je modna kuća prerano objavila neovlašćeno saopštenje za štampu o haljini „na Dajanino nezadovoljstvo“, ona se odmah predomislila i odlučila da obuče jednu od svojih najvažnijih toaleta koje je čuvala za posebnu priliku“.

Kraljevska porodica nikada nije ohrabrivala svoje članove da nose crno jer se to smatralo „pogrebnom garderobom“, tako da je Dajanina odluka da nosi ovu haljinu u ovom trenutku bila vrlo neposlušna i simbolična.

„Ovaj njen potez je ispao vrlo simboličan za trenutak kada je ona odlučila da ponese haljinu. Na nekin način ovaj njen potez može da se doživi kao objava smrti braka, odlazak iz palate, a zatim ponovno rođenje nje kao nezavisne žene“, rekao je Sidoni Roberts, koji je nedaovno ovu haljinu nazvao „vrhunskom malom crnom haljinom“.

Što se tiče glumice Debiki, ona je nedavno rekla za britanski Vogue: „Kada su ljudi u mom životu saznali da ću igrati ovu ulogu, ovo je bila haljina zbog koje su mi svi slali poruke. I tada sam počela da shvatam koliko je ona simbolična za ljude.“

***

Bonus video: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram