Zašto je Dajana odbila da nosi krunu kraljice na venčanju

Foto: Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Otkako je kraljica Elizabeta objavila da će Kamilla, nakon što princ Čarls postane kralj, kao kraljica supruga nositi neprocenjiv komad nakita – Elizabetinu krunu kraljice majke - javnost se prisetila odbijanja pokojne princeze Dajane da na svom venčanju nosi kraljičinu krunu.

Kamila je oberučke prihvatila kraljičin predlog u vezi ovog nestvarno lepog komada nakita, a Britanci nisu propustili priliku da je još jednom okarakterišu kao nekoga ko je sve to ‘jedva dočekao’.

Mnogi su se prisetili venčanja princeze Dajane i prilikom u kojoj joj je britanska kraljica ponudila vredan komad iz svoje kolekcije nakita, ali ga je Dajana tom prilikom odbila, prenosi Azra.ba.

Lejdi Di je tada bila okarakterisana kao skromna, ‘prava princeza’, a Kamila, koja se kasnije udala za kraljičinog sina, i danas je mnogima trn u oku i smatraju je nedostojnom prestola.

Umesto Elizabetine, princeza je na svom venčanju nosila krunu „Spencer“ i veo dug gotovo 8 metara. Da je kraljica odlučivala, Dajana bi nosila krunu ‘Lover’s Knot’. Prema rečima stručnjaka, ova kruna je dizajnirana za kraljicu Mariju 1913. godine i ukrašena je dijamantima i biserima.

Pravi razlog zbog kog je tragično stradala princeza odbila ovu krunu potpuno je razumljiv. Navodno je kruna bila toliko teška da ju je bilo vrlo neugodno nositi na glavi, a izazivala je i velike glavobolje. Uprkos tome, kasnije se pisalo da je ‘Lover’s Knot’ postao njen omiljeni komad nakita.

Vrednost krune se proenjuje na oko milion funti, a nakon što je princeza Dajana preminula 1997. godine, kruna je vraćena u kolekciju kraljice Elizabete. Takođe, s krune je uklonjen prvi red bisera.

Ovaj komad nakita na kraju je dobila Kejt Midlton, koja ga je prvi put nosila 2016. godine, iako se Megan Markl navodno nadala da će pripasti njoj. Što se tiče krune ‘Spencer’ koju je Dajana nosila na venčanju, nju su kasnije nosile princezine seste, a viđena je i na drugim članovima kraljevske porodice.

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram