Znaci da je vaš lični trener zapravo loš

Foto: Shutterstock

Vežbanje je odlično za vaše zdravlje, a uz to je efikasan način da poboljšate svoju kondiciju. Međutim, postoje određeni neželjeni efekti preteranog ili nepravilnog vežbanja - ​​umor, bol, pa čak i povrede. Lični treneri koji su neiskusni ili nekvalifikovani mogu pojačati ove neželjene efekte - i doneti vam više štete nego koristi.

Da biste izbegli loše iskustvo sa ličnim trenerom, uverite se da su dobro kvalifikovani i da se bave vašim jedinstvenim potrebama.

Evo četiri stavke na koje treba da obratite pažnju kako biste procenili da li je lični trener pravi izbor za vas, piše Insider.

Ne znate koliko su iskusni i kvalifikovani

Pre nego što prihvatite da vas neko trenira, raspitajte se o njihovim kvalifikacijama. Dobri treneri će biti otvoreni o svom obrazovanju i sertifikatima. To što neko ima trbušnjake nije kvalifikacija, jer nije garancija da ima veštine koje će vam pomoći da ih i vi izgradite.

„Dobri treneri moraju biti sertifikovani, obrazovani, u toku sa najnovijim istraživanjima i sa iskustvom u komunikaciji sa ljudima“, kaže Dominik Fortino, vlasnik uspešne fitnes kompanije Dutch Kills Fitness.

Neki od najvećih sportista našeg vremena nisu najbolji treneri, dodaje.

Vežba, vežbe za ruke
Foto: Shutterstock

Ne razgovaraju o vašoj istoriji vežbanja, ciljevima i preferencijama

Dobar lični trener je kao dobar medicinski profesionalac, prema Majklu Bultmanu, ličnom treneru i treneru grupnih časova u Park Slope CrossFit kompaniji. Oboje bi trebalo da počnu procenom vaše celokupne istorije zdravlja (i vežbanja). Razgovor je od suštinskog značaja za trenera da razume vaše jedinstvene potrebe.

„Čak i ako je cilj klijenta da se nabilduje, i dalje može imati povrede ili prošle operacije za koje treba znati pre kreiranja režima treninga“, rekao je on.

Treneri takođe treba pažljivo da slušaju vaše ciljeve, kao i koje vrste vežbi volite, a koje ne, i da u skladu sa tim kreiraju plan treninga.

„U redu je čuti  ‘mrzim burpije, molim te ne teraj me da ih radim’ od klijenta. Postoji mnogo načina da se stvori stimulans potreban za povećanje kardiovaskularne izdržljivosti,“ rekao je Bultman.

Bace vas u težak trening bez procene vaših mogućnosti

Lični trener koji ne govori o vašoj zdravstvenoj istoriji je loš znak, ali je još gore ako vam odmah zadaju izazovne, naporne vežbe.

„Ako trener baci klijenta u veoma težak trening, a da ne proveri u kakvoj je kondiciji, to bi moglo da izazove povrede ili zdravstvene probleme“, rekao je Bultman.

Čak i za iskusne sportiste, treneri uvek treba da počnu tako što će preći preko osnova dobrog kretanja, kako bi bili sigurni da možete dodati težinu i intenzitet bez povreda.

Ako radite previše, prebrzo, takođe će verovatno doći do „pregorevanja“, što će otežati postizanje vaših ciljeva.

Foto:shutterstock

Daju prednost intenzitetu nad tehnikom i osnovama

Samo zato što vas lični trener čini umornim i bolnim, ne znači da ste imali efikasan trening, kažu stručnjaci.

Trener nikada ne bi trebalo da daje prednost velikoj težini ili teškom treningu u odnosu na visokokvalitetno kretanje i dobru formu, jer je to recept za povredu, kaže Bultman.

***

Bonus video: Joga vežbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram