![](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2022/03/13/1647169210-profimedia-0308905939-750x500.jpg)
Brojni svetski kuvari dva puta termički obrađuju krompir pre nego što ga posluže na sto svojim gostima. Prvo krompir skuhaju al dente u posoljenoj vodi, dobro ga ocede i osuše, a potom ga zapeku u rerni dok ne postane hrskav.
Ceo postupak možete uraditi i na šporetu u tiganju bez ulivanja velike količine ulja.
Ukus krompira poboljšajte pametno odabranim začinima poput slatke paprike u prahu i kajenskog bibera.
Nakon pečenja začinite ga limunovim sokom i listićima korijandera po uzoru na libanski recept za batata harru ili začinjeni krompir, piše Pun kufer.
Sastojci za hrskave krompire sa šporeta:
1 kg krompira
50 ml biljnog ulja
30 ml limunova soka
2-3 čena belog luka
1 kašičica paprike
so po želji
sveži listići korijandera za posluživanje
Priprema hrskavih krompira
Oljuštite krompir i narežite ga na kocke otprilike iste veličine. Stavite ga kuvati u posoljenoj vodi oko 10 do 12 minuta, dok ne omekšaju. Dobro ocedite/osušite krompir.
U tiganju zagrijte ulje pa na njemu prepržite krompir dok ne postane hrskav sa svih strana. Za to će vam biti potrebno 8 do 10 minuta.
Dodajte sitno naseckani beli luk i pirjajte ga s krompirima oko jedne do dve minute. Pazite da beli luk ne izgori.
Dodajte papriku, dobro promešajte i pustite da se termički obrađuje oko pola minute. Izvadite krompire, posipajte ih naseckanim korijanderom i limunovim sokom. Posolite po želji i poslužite toplo.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: