Studija otkrila najgore piće za jetru – nije alkohol

jetra piće
Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti za njeno zdravlje. Kad se govori o oštećenju jetre, obično se odmah pomisli na alkohol, ali istraživanje je pokazalo da jetra ima znatno više štete od drugog, možda i popularnijeg pića.

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su doneli zdravstveni stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Boston, a objavljen je u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Bazirali su ga na delu istraživanja koji se sprovodi od 1948. u gradu Framingamu u Masačusetsu, u sklopu takozvane Framingham Heart Study, i koja od tada proučava uticaj životnog stila (poput pušenja i ishrane) na zdravlje.

U novoobjavljenom zaključku naučnici ističu da su posmatrali učesnike od 2002. prosečne starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovine učesnika bile su žene.

Volonteri su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što pak uzrokuje bolove.

Nealkoholni steatohepatitis može se sprečiti izbacivanjem zaslađenih pića iz ishrane. Učestalom konzumacijom smatra se sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta nedeljno.

Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, a to podrazumeva jednom mesečno ili manje od jednom nedeljno, takođe su imale nešto više nakupljenih masti u jetri od osoba koje ne piju takva pića, piše Eat This.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana