Starinski recept za poparu koju u beogradskim restoranima naplaćuju skuplje nego meso

Foto: Shutterstock

Pojedina jela koja su deo naše tradicije i koja su se nekad mnogo jela jer nisu bila skupa, a izuzetno su ukusna, danas u restoranima dostižu astronomske cene. Među njima je i popara.

Popara ovih dana u pojedinim beogradskim restoranima dostiže i cenu od 800 dinara. Zašto je ne biste napravili sami? Uživajte u ovom tradicionalnom srpskom jelu uz starinski recept koji smo pronašli za vas.

Sastojci:

4-5 kiselih hlebova (najbolje je koristiti stariji hleb, može biti crni ili beli)

1 l mleka (može biti i malo manje ili više, zavisno od željene gustine)

2-3 kašike maslaca ili masti

1-2 jaja

100 g feta sira ili nekog drugog sira (po izboru)

So

Biber

Seckani peršun za dekoraciju

Priprema:

Isecite hleb na kockice ili komade. Ako je hleb jako suv, možete ga navlažiti sa malo vode ili mleka pre nego što nastavite sa pripremom.

U velikoj šerpi zagrejte mleko na srednje jakoj vatri, ali pazite da ne provri. Ako želite, možete dodati malo soli i bibera u mleko dok se zagreva.

Kada mleko bude toplo, dodajte isečeni hleb u šerpu. Mešajte dok se hleb ne natopi mlekom i ne počne da se raspada. Ostavite da se kuva na laganoj vatri nekoliko minuta, dok hleb potpuno ne upije mleko i ne omekša. Ako je previše gusto, možete dodati još malo mleka.

U tiganju rastopite maslac ili mast i dodajte je u miks hleba i mleka. Dobro promešajte.

Umutite jaje i polako ga dodajte u poparu, neprekidno mešajući. Ovo će popari dati dodatnu kremastu teksturu.

Dodajte izmrvljen feta sir (ili neki drugi) u poparu i mešajte dok se ne rastopi i sjedini.

Proverite da li je jelo dovoljno začinjeno. Dodajte još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite poparu još nekoliko minuta na vatri da se sve lepo sjedini i da se sir rastopi.

Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom ako želite. Poparu možete jesti samu ili uz neki prilog po želji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram