Ukoliko želite da dodate nešto novo svojim jabukama u šlafroku, poslužite ih uz krem od vanile ili umočene u rastopljenu čokoladu s puterom.
Jabuke u šlafroku tradicionalna su poslastica koja nas svojim opojnim mirisom vraća u neke davne hladne dane. Sigurno su ih i vama nekada pekli, a danas ih i vi ispecite nekome da ga razveselite. Možete ih spremiti i sami sebi, isto se računa.
Osim jabuka trebaju vam samo sastojci koje verovatno baš uvek imate u kući, a sve što treba da znate je da umutite smesu sličnu onoj za palačinke. Želite li da dodate nešto novo svojim jabukama u šlafroku, poslužite ih uz krem od vanile ili umočene u rastopljenu čokoladu s maslacem.
Sastojci za jabuke u šlafroku:
4-5 jabuka
200 g mekog brašna
250 ml mleka
2 jaja
prstohvat soli
korica od 1 limuna, narendana
20 g šećera, ili više, po želji
1 vanilin-šećer
1 kašika ruma, po želji
šećer u prahu, za posipanje
ulje za prženje
Priprema jabuka u šlafroku:
Jabuke oljuštite i izvadite im jezgro pa ih isecite na kolutove debljine oko pola centimetra.
Mikserom ili žicom umutite jaja sa šećerom, pa dodajte brašno, mleko, vanilin-šećer, limunovu koricu i ako želite rum. Smesa će podsećati na onu za palačinke, samo što treba da bude gušća.
Zagrejte u tiganju toliko ulja koliko je potrebno da jabuke plivaju, da ne „legnu“ na dno.
Umačite jednu po jednu jabuku u testo i pecite ih u zagrejanom ulju na srednje jakoj vatri s obe strane dok ne poprime zlatnu boju.
Izvadite jabuke na papirnati ubrus da upije višak ulja.
Pospite jabuke u šlafroku šećerom u prahu i poslužite još tople, piše Pun kufer.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: