Šta treba da znaš ako menstruaciju dobiješ dok si na moru

Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Zašto da vam odmor propadne zbog iznenadne menstruacije.

Ne morate da menjate nijednu od svojih redovnih aktivnosti kada imate menstruaciju. To uključuje vežbanje i plivanje, a svi znamo da postoje mnoge zablude o plivanju tokom menstruacije.

Mnogi misle da je neuredno, ali to nije tačno. Nema potrebe da vam odmor propadne zbog menstruacije, slobodno možete da se okupate u moru i plivate, samo treba da nosite tampon ili menstrualnu čašicu.

Mnoge profesionalne plivačice su učestvovale u velikim trkama dok su imale menstruaciju.

Takođe, čest komentar je da plivanje u moru tokom menstruacije nije bezbedno zato što ajkule mogu da namirišu krv. Iako je čulo mirisa ajkula moćno, nema dokaza da menstrualna krv povećava rizik od napada ajkula. Više od 80% zabeleženih ujeda ajkula dogodilo se muškarcima. ‌

Nehigijenski je

Ovo takođe nije tačno, ali uvek je najbolje nositi tampon ili menstrualnu čašicu kada plivate u bazenu.

Malo je verovatno da će doći do curenja, ali bazeni su hlorisani i koriste sistem za filtriranje.‌

Mnogi smatraju da će vam grčevi i bolovi zbog plivanja biti jači, međutim, vežbanje može da vam zapravo pomogne da olakšate sebi bolove tokom menstruacije, ali ako imate baš jake bolove, sigurni smo da vam neće biti do plivanja.

Foto: Konrad Bak / Alamy / Profimedia

Jedna studija koja je radila istraživanje na 70 žena je pokazala da su žene koje su redovno vežbale imale bolji prag trpeljivosti bola tokom menstruacije.

Istraživači su otkrili da je 30 minuta aerobne vežbe tri puta nedeljno pomoglo u značajnom poboljšanju težine menstrualnih grčeva nakon 8 nedelja. Ovaj efekat nije primećen nakon samo četiri nedelje vežbanja.

Ako ste i dalje zabrinuti da ćete možda da procurite tokom plivanja, ovo su neki od načina kako da sprečite da se to desi.

Možda ste čuli da menstruacija prestaje kada ste u vodi zbog pritiska vode na organe. To nije istina, pritisak vode može da uspori protok krvi, ali će se menstruacija svakako nastaviti.

Zato je najbolje da koristite tampon ili menstrualnu čašicu kada idete na plivanje.

Ne koristite uloške u vodi

Iako možda više volite da koristite uloške tokom menstruacije, oni nisu namenjeni za upotrebu u vodi. Uložak će samo apsorbovati vodu oko vas, a korišćenje uložaka u vodi ga čini efikasnim, a vas neurednim.

Tamponi se obično prave od pamuka, rajona ili kombinacije ova dva vlakna. Možete koristiti tampone kada plivate. Možda apsorbuju malo vode, ali to će ga samo malo navlažiti. Važno je da promenite tampon ubrzo nakon plivanja.

Menstrualna čašica je obično napravljena od gume ili silikona. To je fleksibilna čaša koja se postavlja u vašu vaginu za prikupljanje krvi tokom menstruacije. Ona ne upija menstruaciju, već samo skuplja krv, tako da ćete morati da je uklonite, ispraznite i operete.

Menstrualne čaše su bezbedne za upotrebu, uz mogući manji rizik od infekcije u poređenju sa ulošcima i tamponima. Kako su neke menstrualne čaše za višekratnu upotrebu, niži su troškovi i manje otpada u poređenju sa tamponima i ulošcima.

Kupaći kostimi koji upijaju menstruaciju

Ovi kupaći kostimi su upijajući i pogodni su za višekratnu upotrebu.

Slični su ulošcima, ali je u ovom slučaju uložak ugrađen u postavu kupaćeg kostima ili donjeg veša.

Oni su napravljeni od mnogo tankih slojeva materija koji zadržavaju krv, u zavisnosti od vrste koju odaberete i jačine i količine vašeg curenja.

Ovi kupaći kostimi ili donji veš mogu zadržati toliko krvi kao dva tampona.

Trebalo bi da ih menjate i čistite najmanje svakih 12 sati, i možda će vam u početku izgledati skupo, ali na kraju može ispasti jeftinije od kupovine tampona ili uložaka svakog meseca, piše WebMD.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram