Lovorov list obično koristimo kad kuvamo supu ili sarmu, ali ispostavlja se da je ovaj začin u kombinaciji s cimetom vrlo moćna alatka u borbi s viškom kilograma.
Napitak od lovora i cimeta obezbeđuje dobro varenje i oporavak celog tela. Pored toga, odličnog je ukusa, pa vam neće biti teško da ga konzumirate svakog dana. Oba začina imaju atiseptičko i diuretsko svojstvo, pomažu u podizanju tonusa i sprečavaju gasove. Takođe, šolja ovog čaja će vas lepo zasititi, pa nemojte preterivati sa obrokom posle kojeg bi trebalo popiti ovaj čaj.
Čaj od lovora i cimeta popravlja raspoloženje, olakšavajući simptome depresije. Čisti celo telo od otrova, a organizmu će podraiti mnogo važnih materija, poput vitamina A i C, vitamina B grupe (niacin, riboflavin, pirodoksin), pantotenske (vitamin B5) i folne kiseline. Što se minerala tiče, u šolji ovog čaja nalaze se kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum, gvožđe, selen, cink i bakar.
Kako lovor i cimet regulišu metabolizam
Lovorov list veoma doprinosi eliminaciji toksina iz tela. Pomaže da se smanji nivo mokraćne kiseline u telu i nivo šećera u krvi. Aktivira ciruklaciju, pomaže očuvanju zdravlja jetre i ubrzava metabolizam, pomažući bržem sagorevanju uskladištenih masti, a dobar je i za dijabetičare.
Na sajtu firstforwomen.com daju recept za čaj s cimetom i lovorom uz koji možete lakše skinuti višak kilograma.
Sastojci:
3 do 5 listova lovora
1 štapić cimeta ili 1 kašičica
4 šolje vode
med ili stevija po želji
Priprema:
U odgovarajućem sudu stavite vodu na vatru dok ne proključa.
Dodajte lovorov list i cimet i ostavite da se krčka 10 do 20 minuta.
Procedite i dodajte zaslađivač po želji. Ako vam čaja preostane, možete da ga držite u frižideru do nedelju dana i pijete hladnog ili toplog.
Takođe, prva šolja čaja pije se na prazan stomak, a ostatak po šolja nakon obroka, s tim što u početku treba krenuti laganije, da vidite da li vam odgovara.
Ne zaboravite i da se lišće lovora ne sme jesti, već se isključivo konzumira čaj od prokuvanog lišća. Ne kupujte suvo, već sveže lišće lovora, a cimet kupujte u štapićima, ne u prahu – tako će čaj imati jači efekat, piše haber.ba.
Najbolje bi bilo i da nakon desetak dana napravite pauzu od ovog čaja.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu