Slani rolat sa ajvarom, spanaćem i prazan: Klasik predjelo u 3 boje po neprevaziđenom receptu moje teta Milke

Slani rolat
Foto: Shutterstock

Slani rolat je predjelo zbog kojeg sam kao devojčica iz godine u godinu molila mamu da me vodi na slavu kod teta Milke. Ona ga je pravila u tri boje i dan-danas pamtim tu slasnu trikolorku na njenom stolu zbog koje sam je doživljavala kao najbolju domaćicu na svetu.

Danas ovaj rolat može da napravi svako, recept je široko dostupan na internetu, ali u to vreme pola grada je prepis dobilo upravo od teta Milke, a mnogi su bili ubeđeni da je baš ona izmislila ovo jelo savršeno za slavsku trpezu ili praznični ručak.

Postoje brojne varijacije na temu slanog rolata, ali neprevaziđeni klasik su rolat sa ajvarom, rolat sa spanaćem i prazan slani rolat. Prednost ovog jela je što vam pored njega nije potrebna nikakva specijalna dekoracija jer će zaista svojim izgledom privući svu pažnju. Mana je što je toliko ukusno da gosti neće ostaviti nijedno parče za sutradan.

Ovako ga pravi teta Milka:

Kora za slani rolat

Slani rolat
Slani rolat; Foto: Zadovoljna.rs

Sastojci:

5 jaja

1 šolja brašna

1 šolja jogurta

1 prašak za pecivo

malo soli

Prirema:

Ovo je osnovni recept za običnu praznu koru za slani rolat koju možete filovati nadevima po želji. A sprema se jednostavno – odvojite belanca od žumanaca i dobro ih umutite mikserom. Žumanca pomešajte sa jogurtom i u to dodajte brašno, so i prašak za pecivo. Mešajte dok masa ne postane ujednačena, ali vodite računa da to radite laganim pokretima da bi testo nakon pečenja bilo mekano i vazdušasto.

U ovu smesu zatim sipate belanca, varjaču po varjaču i postepeno mešate dok se sve ne sjedini. I dalje vodite računa da ne „ubijete“ testo mešanjem.

Zagrejte rernu na 200 stepeni, masu izlijte u pleh obložen pek papirom i pecite 15 do 20 minuta.

Trik je da vruću koru odmah urolate, uvijete u vlažnu krpu i ostavite da odstoji dok se skroz ne ohladi. Za to vreme pravite fil kojim ćete na kraju premazati koru, ponovo je urolati i ostaviti je u frižider da odstoji najmanje nekoliko sati, a idealno preko noći, tako da se fil i kora slegnu i fino sjedine. Sastojke za fil pogledajte u nastavku teksta.

Slani rolat sa ajvarom

View this post on Instagram

A post shared by Ivana (@mog_sveta_deo)

Sastojci za koru:

5 jaja

5 kašika brašna

1 pavlaka

4 kašike ajvara

1 prašak za pecivo

so

Sastojci za fil:

400 g feta sira

1 pavlaka

200 g šunke

Priprema:

Ova kora priprema se na isti način kao prazna, s tim što se u žumanca za koru dodaju pavlaka i ajvar, a potom brašno, prašak za pecivo i so. Fil se pravi krajnje jednostavno – feta se izgnječi i umeša sa pavlakom, pa se ovom smesom premazuje ohlađena kora. Na kraju se dodaje šunka iseckana na listiće i sve se zajedno urola. Ukoliko niste ljubitelj šunke, možete je zameniti dimljenim lososom, ćurećim ili pilećim prsima. Urolajte i ostavite u frižideru. Servirajte sečeno na kriške debljine jednog centimetra.

Slani rolat sa spanaćem

Slani rolat
Foto: Shutterstock

Sastojci za koru:

5 jaja

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

100 g sitno seckanog barenog spanaća

1 pavlaka

so

Sastojci za fil:

400 g feta sira

1 pavlaka

200 g šunke

200 g čedar sira

Postupak je isti kao za koru sa ajvarom, s tim što se umesto ajvara u žumanca sa pavlakom dodaje sitno seckani bareni spanać. Na fil od fete i pavlake kojim ćete premazati ohlađenu koru u ovoj varijanti dodajte listiće šunke i listiće čedar sira, ali dolaze u obzir i sve druge kombinacije koje su više po vašem ukusu.

Secite hladno i uživajte, a ukoliko vam ipak ovaj proces deluje previše komplikovano, ozbiljna konkurencija slanom rolatu su slane torte. Recept za jednu takvu možete pronaći na sajtu Zadovoljne.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram