Slana torta od tost hleba i tunjevine: Savršeno jelo za slavsku trpezu ili vikend ručak

Torta od tost hleba i tunjevine
Foto: Shutterstock

Ovo je jednostavna i ukusna torta koja će se svideti svima, a možete da je pravite i u posnoj i u mrsnoj verziji, kao i da eksperimentišete sa sastojcima.

Najlakši način da napravite slanu tortu je da umesto pečenih kora upotrebite mekane kriške tost hleba koje su savršena i jednostavna zamena. Tako ćete sebi uštedeti vreme, a za manje od pola sata imaćete spremno jelo koje je pun pogodak.

U sezoni slava ovakve torte su naročito popularne, a odlično su rešenje za predjelo na slavskoj trpezi. Ipak, pogodne su i za bilo koji drugi dan kao večera ili čak kao lep vikend ručak za porodicu i prijatelje.

Savet je da tortu napravite minimum dva sata pre posluživanja kako bi mogla da se slegne u frižideru i da hleb fino upije sočnost od fila. Tako će biti pogodnija za sečenje i serviranje, ali i ukusnija.

Ukoliko pravite posnu verziju ove torte, samo krem sir i majonez zamenite posnom verzijom, a umesto jaja, po vrhu ide rendani posni kačkavalj.

Sastojci za tortu od tost hleba i tunjevine:

10-12 kriški tost hleba

1 konzerva tunjevine (oko 200 g)

200 g krem sira

100 g majoneza

1 kašika senfa

1 kisela crvena paprika ili 3-4 krastavčića, sitno seckano

dva kuvana jaja

1 mali crveni luk, sitno seckan

So i biber po ukusu

Peršun ili vlašac, po želji

Nekoliko maslina za dekoraciju

Priprema:

Tost hleb
Foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

U velikoj posudi pomešajte tunjevinu, krem sir, majonez, senf, sitno seckanu papriku ili krastavčiće i luk. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte seckani peršun ili vlasac, ako želite. Dobro izmešajte sve sastojke.

Na tacni poređajte red kriški hleba u obliku torte koji želite, i stavite na dobijenu koru sloj fila, ravnomerno raspoređujući.

Pokrijte sledećim redom tosta i ponovite postupak, naizmenično dodajući fil i hleb, sve dok ne iskoristite sve kriške.

Torta sa ajvarom Foto:Vladislav Mitić

Završni sloj torte je hleb koji kada poređate, lagano treba da pritisnete, ali pazite da se torta ne raspadne. Možete je filovati ostatkom fila ili je premazati mešavinom krem sira i majoneza, a po vrhu narendajte dva kuvana jaja.

Ostavite tortu u frižideru najmanje 1-2 sata da se stegne i da se ukusi povežu.

Pre serviranja, pažljivo je narežite na parčiće. Možete je ukrasiti kolutovima maslina ili peršunom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram