Sedam razloga zašto su roleri zakon

Roleri Foto:Shutterstock

Vožnja rolera je učinkovitija od plivanja, skijanja i igranja tenisa i jednako učinkovita kao trčanje. Donosimo sedam razloga zbog kojih ćete odmah poželeti da uskočite u rolere.

POGLEDAJTE JOŠ:

Roleri i proleće uvek idu ruku pod ruku. Obuti rolere i prepustiti se pokretu svi možemo da uradimo iz nekoliko razloga, piše zadovoljna.hr.

1. Pomaže kod mršavljenja
Vožnja rolera u trajanju od 30 minuta istopitće između 210 i 310 kalorija, dok ćete s 30 minuta intervalne vožnje istopiti oko 450 kalorija.

Žena od 75 kilograma u jednom minutu vožnje istopi 9 kalorija, odnosno 270 kalorija u 30 minuta. Što brže vozite, to ćete istopiti više kalorija. Još je bolja vest da se tokom vožnje masno tkivo pretvara u mišiće.

2. Učvršćuje zadnjicu, noge, ali i ruke
Pokreti nogu pri vožnji rolera idealni su za jačanje bedara, kvadricepsa te podizanje zadnjice. Odlična vežba je i za ruke jer njima morate održavati ravnotežu pri čemu koristite mišiće ruku. Kombinacija čvrstih mišića i dobre koordinacije osiguraće vam izbegavanje povreda i gipkost kako starite.

3. Povećava izdržljivost
Rolere možete da vozite satima bez umora. Na početku vozite 30 minuta do dva sata nedeljno, kako biste stekli dobru ravnotežu i poboljšali reflekse, te se navikli na osećaj lakoće i slobode. Ako želite dodatno da povećate svoju izdržljivost probajte na laganoj uzbrdici.

Nakon nekog vremena primetićete da možete da vozite sve duže bez osećaja iscrpljenosti.

Roleri Foto:Shutterstock

4. Poboljšava koordinaciju i ravnotežu tela
Vožnja rolera povećava fleksibilnost tela, a time i njegovu koordinaciju. Ova fizička aktivnost „tera“ vas da dovedete telo u ravnotežu i pronađete centar gravitacije. Pri tome morate koristiti snagu abdominalnih i mišića donjeg dela leđa. Kao i kod joge, što više vozite, to ćete postajati sve graciozniji.

5. Jača srce i odlična je kardio vežba
Pola sata vožnje ujednačenim ritmom povećava broj otkucaja srca na oko 148 otkucaja u minuti. Dobro je za srce kao i trčanje i vožnja sobnog bicikla.
Aerobne beneficije možete dodatno povećati vožnjom uzbrdo ili menjajući brzinu, tako da jednu minutu vozite brzim ritmom s telom pognutim prema napred, te jednu minutu sporijim ritmom uspravljeni.

Roleri Foto:Shutterstock

6. Razbistruje um i popravlja raspoloženje
Brzi pokreti koji se ponavljaju pomažu vam da budete bolje fokusirani te vašem mozgu pružaju odmor od zvukova kojima smo konstantno okruženi.
Ako vozite rolere u tihom parku, muzika vam može pomoći pomoći da uhvatite ritam, ali ako idete putem nemojte slušati glasnu muziku jer morate paziti na saobraćaj oko sebe. Mnogi se slažu da je ovo  jedna od najzabavnijih aktivnosti.

7. Ne opterećuje zglobove za razliku od trčanja
Fluidni pokreti kod vožnje rolera sprečavaju oštećenje zglobova koje se može dogoditi kod aktivnosti kao što su trčanje i ples. U poređenju s trčanjem, oo za 50 posto manje opterećuje zglobove.

Znači, pola sata vožnje rolera pruža iste zdravstvene beneficije kao i pola sata trčanje samo bez opterećivanja zglobova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram