Šta se desi u telu ako popiješ samo jednu čašu vode dnevno

Voda, časa vode
Foto: Shutterstock

Ljudsko telo svaki dan gubi vodu kroz znoj, urin, pa čak i disanje. Uzevši u obzir da se naša tela sastoje od 60 posto vode, važno je nadoknaditi izgubljenu tečnost, pijući dovoljno i redovno. Dnevno se preporučuje šest do osam čaša vode, ali to zavisi od opšteg zdravlja, klime u kojoj živimo i vežbanja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dovoljna hidratacija, između ostalog, održava normalno funkcionisanje mozga i rad creva, dok dehidracija može izazvati razne kratkoročne i dugoročne probleme, a koji su to problemi, pročitajte u nastavku, piše zadovoljna.hr.

1. Mokraća tamne boje
Boja mokraće najbrže će vam otkriti jeste li dehidrirani. Zdrava boja mokraće je bledožuta ili prozirna. Ako ste dehidrirani, može postati tamnija i zamućenija jer je manje razređena – to je znak da popijete čašu vode.

2. Želja za slatkim
Naročito se javlja u popodnevnim satima, a za slatkim žudimo jer se jetra zbog nedovoljnog unosa vode muči s pretvaranjem glikogena u glukozu (šećer) za krvotok.

3. Glad
Ako i dalje osećate glad nakon jela, krivac može biti dehidriranost. Umerenu dehidraciju telo često pogrešno tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, a zapravo nam treba čaša vode.

4. Suva usta
Suva ili lepljiva usta jedan su od najlogičnijih znakova dehidracije. Uzrok mogu biti i lekovi ili starenje, ali u svakom slučaju vredi proveriti hoće li voda pomoći da se reši problem.

5. Glavobolja
Glavobolje uzrokovane dehidracijom mogu biti različitog intenziteta, od tupe i blage do iscrpljujuće. Ovu bol uzrokuje privremeno smanjenje obima mozga usled gubitka tečnosti. Mozak se zbog toga lagano povuče od lobanje, što izaziva taj nelagodni osećaj. Kada popijete vode, mozak će se vratiti u normalan obim i glavobolja bi tada trebala da prestane.

Voda, časa vode
Foto: Shutterstock

6. Pospanost
Sledeći put kada vas uhvati popodnevna pospanost, uz šoljicu kafe (ako je pijete) svakako uzmite i čašu vode. Osećaj umora uobičajen je znak dehidracije. U britanskoj studiji iz 2015. godine jedan od pet pacijenata pokazivao je simptome koji su mogli biti posledica nedovoljnog unosa vode, uključujući umor.

7. Grčevi u mišićima
U svetu prevladava teorija da pijenje velikih količina vode može da spreči grčeve u mišićima, a neki lekari veruju da nedostatak vode uvelike smanjuje cirkulaciju krvi bitnu za normalan rad mišića. To onda može uzrokovati grčenje mišića, posebno tokom vežbanja. Studija iz 2015. godine tu teoriju je dovela u pitanje, ali dok se stvari ne razjasne, ne može škoditi da se popije dodatna količinu vode pre vežbanja.

8. Loš zadah
Dehidracija može uzrokovati i halitozu, odnosno zadah iz usta. Dobra je vest da bi rešenje moglo biti jednostavno: ispijanje vode može podstaći stvaranje sline koja će očistiti usnu šupljinu od bakterija koje uzrokuju neugodan zadah.

9. Zatvor
Uzrok zatvora često je vrlo jednostavan – dehidracija. Kada u organizmu nema dovoljno vode, debelo crevo uzeće vodu iz stolice, što će otežati obavljanje velike nužde.

10. Suva koža
Nekad je teško prepoznati razliku između dehidrirane kože, što se može rešiti s dovoljnim unosom vode, i suve kože, što je tip kože. Suva koža obično zateže, svrbi i iritirana je. Dehidrirana je koža, s druge strane, bez sjaja, zategnuta i često se ljušti. Bez obzira na to bila vaša koža dehidrirana ili prirodno suva, čaša vode dobar je izbor u oba slučaja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram