Saveti za studente koji bi da jedu zdravo za malo para

Hejli Biber
Hejli Biber, Foto: Elite Images / Backgrid USA / Profimedia

Želite da se hranite zdravo, ali što je zdravija namirnica - to je skuplja, posebno ako se uhvatite za organski proizvod. Zato se mnogi od nas bore za ravnotežu između novčanika i zdrave ishrane. Ipak, to nije uvek lako postići.

Ukoliko želite da se hranite zdravo, a imate ograničen budžet – nije nemoguće. Međutim, to zahteva određene promene u pristupu ishrani, posebno ukoliko inače ne jedete puno voća i povrća. Zato je važno pratiti ovih nekoliko koraka, te ćete vrlo jednostavno postati pažljiviji sa novcem, a hraniti se zdravije, piše Teklić.hr.

Edukujte se o hrani

Odvojite malo vremena za istraživanje o zdravlju i ishrani. Gledajte dokumentarne filmove koji se odnose na hranu i održanje zdravog načina života. Naučite više o šećeru i kako on može uticati na vaše zdravlje. Jedite uglavnom celovitu hranu uz minimalnu obradu.

Isplanirajte obroke za nedelju dana

Ovde ne mislimo na praćenje ishrane ili svakog obroka u smislu belančevina, kalorija itd. Umesto toga, trebalo bi da ciljano odaberete neke obroke koje želite napraviti u toku nedelje. Tako imate i pregled za kupovinu, te ćete znati koje od sastojaka bi trebalo da dokupite.

Ograničite dostavu

Nema štete u nabavci brze hrane ili povremenom odlasku u restoran. Ponekad to može biti zabavan izlazak s prijateljima i porodicom. Međutim, problem je u tome što nikada ne znate šta se zaista nalazi u hrani koju jedete. Spisak sastojaka nikada nije prisutan, a obroci obično nisu najzdraviji.

Ako jedete pet puta nedeljno u restoranu, vrlo lako možete upasti u zamku nezdrave ishrane. A pritom ćete potrošiti mnogo novca. Osim ukoliko idete u naznačeno zdrave ili veganske restorane.

Napravite spisak pre kupovine namirnica

Ako ste ikada otišli u prodavnicu i besciljno šetali, niste sami. Tada obično i završite tako da potrošite više novca nego što želite jer u korpu dodajete nasumične namirnice. Mnogi ljudi ne odlaze u prodavnicu s planom ili se ne sećaju koja im hrana treba, pa na kraju kupuju više namirnica nego što im je potrebno.

Proveravajte zamrzivač da vidite koje vam namirnice zapravo trebaju. Ovo takođe olakšava računicu koliko ćete novca potrošiti.

Voće kupujte na osnovu nedeljnih cena

Svi volimo voće, te iako je zdravo – ponekad je jako skupo. Banane su uvek priuštive, ali borovnice i grožđe su skuplji. Kupite određeno voće koje je te nedelje u prodaji na akciji. Ponekad će grožđe biti super jeftino, a ponekad ćete za grožđe platiti puno više. To je jednostavan način da tu i tamo uštedite – kupujući samo voće koje je na akciji svake nedelje.

Formiranje dobrih navika na fakultetu i dok ste mladi olakšaće vam pridržavanje njih kako starite. Zdrava ishrana ne mora biti ludo skupa, a većinu vremena je prilično pristupačna.

Neki jednostavni načini uštede novca i računice uz održavanje zdrave ishrane su edukacija o hrani, planiranje obroka za nedelju dana, ograničavanje brze hrane i restorana, sastavljanje liste namirnica i kupovina voća zavisno od toga šta je na akciji. Možda će vam ovi saveti pomoći u zdravoj ishrani sa ograničenim budžetom.

***

Bonus video: Vremenska posna dijeta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram