Ovih dana svi se raspituju za recept za tatlije.
To i ne čudi mnogo jer se ova starinska poslastica topi u ustima, nije skupa, a i lako se pravi, što je veliki plus na ovim vrućinama.
Na internetu se među brojnim receptima za tatlije krije i jedan koji je prenošen generacijama.
Ovaj kolač se tradicionalno peče u okrugloj tepsiji i seče zvezdasto, poput baklave, na romboide.
Sastojci:
Za testo:
2 šolje ulja
1 1/2 šolja vode
200 g seckanih oraha
1 prašak za pecivo
1 kg brašna
Za preliv (šerbet):
2 1/2 šolje vode
3 1/2 šolje šećera
1 limun
Priprema:
Vodu i ulje stavite da provri, pa kada provri, dodajte brašno i prašak za pecivo. Smesu lepo umešajte, dodajte orahe, te stavite u okruglu tepsiju prečnika 30 cm. Isecite kao baklavu, na romboide.
Pecite na 180 stepeni 40-45 minuta.
Prohlađenu tatliju prelijte vrućim šerbetom i najbolje je ostavite da prenoći do služenja.
BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: