![posna sarma](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2023/03/01/1677671402-1638791394-shutterstock_204934738-scaled-750x500.jpg)
Recept koji ćete obožavati!
Među posnim jelima bez mesa, jaja, sira, mleka izdvaja se kraljica – posna sarma. Ovo jelo uz dobar recept može da bude i bolje nego ona klasična sarma s mesom. Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.
Sastojci za 5 osoba
4 srednje glavice crnog luka
2 praziluka
5 većih šargarepa
1 koren peršuna
1/4 korena celera
4 čena belog luka
500 g pirinča
1 veći krompir
500 g dimljene ribe (može i bez ribe)
2 glavice kiselog kupusa
suvi biljni začin
slatka mlevena paprika
lovorov list
biber
1 kašika brašna
so
1 vezica peršunovog lista
Priprema
Sipajte ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu.
Beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno i sve dodajte u luk, pa nastavite sa dinstanjem 10 minuta.
Zatim dodajte pirinač koji ste ocedili od vode i dinstajte još 10 minuta.
Potom sklonite sa šporeta i dodajte suvi biljni začin, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i brašno.
Na listove kupusa stavljate po kašiku fila i savijajte sarme, pa ih ređajte u zemljani sač ili vatrostalnu činiju koji ste obložili listovima kupusa. Ribu isecite i ređajte je između sarmi. Nalijte vodom da ogrezne, prekrijte listovima kupusa i pecite na 150 stepeni oko četiri sata.
BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: