Recept za posnu sarmu koju ćete voleti više od mrsne

posna sarma
Foto: Shutterstock

Recept koji ćete obožavati!

Među posnim jelima bez mesa, jaja, sira, mleka izdvaja se kraljica – posna sarma. Ovo jelo uz dobar recept može da bude i bolje nego ona klasična sarma s mesom. Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.

Sastojci za 5 osoba

4 srednje glavice crnog luka

2 praziluka

5 većih šargarepa

1 koren peršuna

1/4 korena celera

4 čena belog luka

500 g pirinča

1 veći krompir

500 g dimljene ribe (može i bez ribe)

2 glavice kiselog kupusa

suvi biljni začin

slatka mlevena paprika

lovorov list

biber

1 kašika brašna

so

1 vezica peršunovog lista

Priprema

Sipajte ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu.

Beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno i sve dodajte u luk, pa nastavite sa dinstanjem 10 minuta.

Zatim dodajte pirinač koji ste ocedili od vode i dinstajte još 10 minuta.

Potom sklonite sa šporeta i dodajte suvi biljni začin, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i brašno.

Na listove kupusa stavljate po kašiku fila i savijajte sarme, pa ih ređajte u zemljani sač ili vatrostalnu činiju koji ste obložili listovima kupusa. Ribu isecite i ređajte je između sarmi. Nalijte vodom da ogrezne, prekrijte listovima kupusa i pecite na 150 stepeni oko četiri sata.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram